M&A

Stordalen säljer till största konkurrenten

Bonnier Books har ingått avtal om att förvärva Petter Stordalens Strawberry Publishings på den svenska och danska marknaden.

Uppdaterad 2020-05-11
Publicerad 2020-05-11

Förvärvet från den norska förlagsgruppen omfattar Strawberry Publishing i Sverige, där Strawberry Förlag och Bazar Förlag ingår, samt Strawberry Forlag i Danmark. 

– Jag är imponerad över vad Strawberrys medarbetare och ägare har åstadkommit på kort tid i Sverige och Danmark. Norden har sedan länge varit Bonnier Books hemmamarknad och genom dessa förvärv stärker vi vår position i Sverige samtidigt som vår närvaro i Danmark tar ett stort kliv framåt. Förvärven tar oss också en bit vidare på den tillväxtresa vi har framför oss i Norden och övriga Europa de närmaste åren. Men nu ser vi främst fram emot att välkomna våra nya kollegor och författare till Bonnier Books, säger Håkan Rudels, vd Bonnier Books i en presskommentar.

– Bonnier har varit vår största konkurrent, och därför är det extra kul att vi fått till den här affären. Det finns ingen du respekterar mer än de du krigat hårdast med. På mindre än ett år har våra anställda byggt upp en förlagsverksamhet som närmar sig 50 miljoner i omsättning och som är på väg mot en fördubbling 2021. Men först och främst tar Bonnier över några av de mest respekterade och innovativa förlagsmedarbetarna i den nordiska förlagsvärlden, det är bara att gratulera, säger Petter Stordalen, huvudägare i Strawberry Publishing AS, om affären.

– Bokbranschen är mitt i en rejäl digitalisering som kommer att kräva allt vårt fokus i Norge, varför det känns naturligt att lämna över stafettpinnen i Sverige och Danmark till Bonnier, som är ledande inom det området, säger Petter Stordalen.

Platsannonser