Finans Nyhet

Storbråk om Ikea i Israel

Publicerad

Ikeas varuhus i Israel säljs till underpris. Det hävdar franchisetagaren Co-Op som går till domstol, sedan Ikea valt en köpare utan att ta in anbud.

Israel var länge en vit fläck på Ikeas karta. Det första varuhuset i Netanya i Israel öppnade 2001och Co-Op Blue Square Consumer Cooperative Society fick franchisekontraktet.

Därmed bröt Ingvar Kamprad lite dödläge efter att det i början av 90-talet blåste om honom när hans gamla nazistsympatier från ungdomsåren blev kända.

Enligt franchiseavtalet med Ikea så har Ikea rätten att sköta försäljningen av Co-Ops aktier i Ikeas isreaeliska bolag och det är också Ikea som har rätten att signera avtalet, trots att Co-Op äger 75 procent av aktierna i Ikea Israel.

Annons

När Inter Ikea Systems, som sköter samarbetet med sina franchisepartners, nu ingått avtal om försäljning av Ikea Israel till affärsmannen Matthew Bronfman efter två års förhandlingar, så känner Co-Op sig överkörda när de fått reda på prislappen och att inga ytterligare anbud tagits in. Detta trots att det finns andra potentiella köpare.

– Ikea Israel är en av Co-Ops mest värdefulla tillgångar och det finns ingen anledning att inte ta in anbud från andra även om Bronfman är en hedervärd köpare, säger Moshe Zingel, som företräder Co-Ops 200 aktieägare, till israeliska tidningen Globes.

Co-Op överväger nu att vända sig till domstol för en prövning. Samtidigt kommer andra möjliga köpare att resa till Sverige för att träffa ej namngivna representanter för Ikea i frågan, uppger Globes.

Annons
Annons