Fastigheter

Storägaren kritiserar Oscars revisorer

Fjärde AP-fonden är kritisk till Oscar Properties sätt att räkna vinst, så kallad "successiv vinstavräkning". Metoden utreds av Finansinspektionen och innebär att bostadsutvecklare räknar hem en del av vinsterna av bostadsförsäljningar i förtid. 

Uppdaterad 2019-02-19
Publicerad 2019-02-19

– Som investerare förlitar man sig på att revisorerna har koll, och att de säkerställer för de risker som finns så att det inte blir för tidig vinstavräkning. Men det är uppenbart att det inte fungerar som skydd för investerare, säger Olof Nyström, senior portföljförvaltare vid Fjärde AP-fonden, till Svenska Dagbladet.

Fonden är en av storägarna, med 6,5 procent av Oscar Properties. 

– Det kan vara på sin plats att komplettera redovisningen hos bostadsutvecklarna så att man även kan se resultatet precis så som det blir när bygget överlämnas till köpare, säger Olof Nyström vidare till SvD.

I många andra länder anger fastighetsbolagen vinsten först vid färdigställandet av projektet. 

I fredags gjorde Oscar Properties en vinstvarning. Igår sjönk aktien som en sten på Stockholmsbörsen. Det finns nu de som ifrågasätter Oscar Properties fortbestånd, men Fjärde AP-fonden är inte orolig. 

– Men det är en knepig marknadssituation där Oscar Properties har svårt att få igång nya projekt. Stora projekt som Gasklockan kan nog kräva partnerskap och det återstår att se hur de hanterar det, säger Olof Nyström.

Grundaren och vd:n Oscar Engelbert är störste ägaren i bolaget, därefter följer Staffan Persson med 9,8 procent. Ernström & Co äger liksom Fjärde AP-fonden 6,5 procent.

Platsannonser