Foto: SSAB
Morgonsvepet

Storaffär i SSAB

Storaffär i SSAB, hackerattack mot Addtech och Storbritannien vill skapa tio frihamnar efter brexit. Här hittar du morgonens nyheter i korthet.

 

Uppdaterad 2020-02-10
Publicerad 2020-02-10

Storaffär i SSAB
Efter börsens stängning på fredagen mäklades två stora aktieposter sammanlagt värda nästan 1 miljard kronor i stålbolaget SSAB.  Den kapitalmässigt största ägaren i SSAB är finländska staten genom sitt ägarbolag Solidium.  Den starkaste ägaren sett till röstandel är investmentbolaget Industrivärden. Näst största ägaren sett till kapital, den statliga gruvjätten LKAB med ordföranden Göran Persson, har nyligen gjort stora affärer i SSAB.  Om den statliga gruvjätten ligger bakom fredagens storköp skulle det innebära att LKAB når en ägarandel på motsvarande 8 procent av rösterna och 7,9 procent av kapitalet. Det skriver DI.

Hackerattack mot Addtech
Koncernen Addtechs it-system slogs i höstas ut av ett hackernätverk som krävde en lösensumma i bitcoin. Det rapporterar DI Digital.
I stället för att betala valde Addtech i stället att bygga ett nytt system från grunden. Notan för kostnader och inkomstbortfall uppskattastill 150 miljoner kronor i negativ ebita-effekt.

Storbritannien vill skapa tio frihamnar efter brexit
Storbritannien meddelade under söndagen att man har för avsikt att skapa uppemot tio frihamnar, genom vilka gods och varor ska kunna passera utan förtullning. Förhoppningen är att det ska stimulera ekonomin efter brexit, skriver AFP.

Ny chef för SEB:s Baltikumdivision
Jonas Ahlström bli ny chef för SEB:s Baltikumdivision. Han är sedan tidigare finanschef, CFO, för samma enhet. Det framgår av ett pressmeddelande.
Riho Unt, avgående chef för divisionen, uppger att han efter nära 20 år hos SEB beslutat sig för att gå vidare efter fyra år på posten.

KPI-inflationen i Kina ökar mer än väntat
KPI-inflationen I Kina steg till 5,4 procent i januari från 4,5 procent i december, det var klart över väntade 4,9 procent och den högsta inflationstakten sedan oktober 2011. Stigande livsmedelspriser fortsätter att bidra starkt till uppgången, men även inflationen exklusive livsmedel steg i januari, till 1,6 procent från 1,3 procent i december.

Facebook förvärvar computer vision-företag
Facebook fortsätter på förvärvsspåret och köper nu brittiska startupen Scape Technologies, en aktör inom datorseende, computer vision. Det rapporterar Finwire och hänvisar till Techcrunch. Scape har tagit fram teknik för att låta apputvecklare skapa en bättre positionering än vad som erbjuds med GPS. Köpeskillingen är runt 40 miljoner dollar. 

Beijer Tech förvärvar PA Ventiler
Beijer Almas dotterbolag Beijer Tech har idag, via Lundgrens Sverige AB, förvärvat aktierna i PA Ventiler AB, baserade i Lindome utanför Göteborg.
Bolaget omsätter cirka 27 Mkr och har en god lönsamhet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Tillgången på bitcoin minskar – prisas in redan nu
Ett av skälen till att bitcoinkursen inlett året starkt är en stor förändring som kommer att ske i maj, skriver TT. För var fjärde år halveras mängden mynt som ges ut.Just nu skapas runt 1 800 nya mynt varje dag genom ”mining” och från och med juni kommer det bara vara drygt 900.
– Tillgången kommer att minska, och det här prisas in redan nu, säger Ludvig Öberg, styrelseledamot i Svenska Bitcoinföreningen, till nyhetsbyrån.

Allt fler väljer bort storbankernas bolån
Svenska låntagare ger allt oftare storbankerna kalla handen när de ska teckna nya bolån – i stället vänder de sig till utmanare och nischbanker, skriver TT.
Under förra året växte bolånemarknaden med drygt 5 procent till 3 445 miljarder kronor. Av nyutlåningen kapade storbankerna åt sig 58 procent av marknadsandelarna. Motsvarande andel för befintliga lån är över 73 procent.

Hypoteket sänker bolåneräntorna på tre löptider
Boåneutmanaren Hypoteket sänker sina räntor på tre bindningstider. Den lägsta räntan är fortsatt den rörliga tremånadersräntan som sänks från 1,41 procent till 1,37 procent.
–Hypoteket ska alltid utmana de traditionella bankerna och vi ser att vi har möjlighet att pressa räntorna ytterligare och samtidigt ge god avkastning till våra investerare, tack vare en kostnadseffektiv affärsmodell, säger Hypotekets vd Carl Johan Nordquist i en skriflig kommentar.

Ny privat skogsjätte vill utmana
I fredags beslutade extrastämmor i Norra skogsägarna och Norrskog att gå samman till den nya ekonomiska föreningen Norra skog. Den får cirka 28 000 medlemmar från Medelpad och norrut, utom Härjedalen, och den produktiva skogsmarken blir drygt 2,3 miljoner hektar, enligt föreningen nyvalde ordförande Torgny Hardselius. Det rapporterar TT. Som det ser ut i dag ligger omsättningen inom det framtida Norra skog på cirka 4 miljarder kronor.

Försäljning av Victoria's Secret allt närmare
L Brands kommer allt närmare en försäljning av Victoria's Secret och en uppgörelse kan presenteras redan i veckan, säger källor till CNBC enligt Omni.
Potentiella köparen är enligt CNBC investmentbolaget Sycamore Partners.

Swedbank: Inflationen blir en besvikelse
Riksbankens räntebesked på onsdag blir mindre spännande än vanligt, skriver SEB:s ekonom Daniel Bergvall i ett veckobrev. Han skriver vidare att SEB räknar med att både räntan och räntebanan lämnas oförändrad. Det rapporterar Omni.
Den övertygelsen har även Swedbank, men den storbanken lägger till i ett veckobrev att ”coronaviruset innebär en ny risk för utvecklingen av den globala ekonomin”. Swedbank spår också att KPIF-inflationen inte kommer hamna på Riksbankens mål om 2 procent under någon enskild månad varken i år eller nästa år.

Platsannonser