FinansNyhet

Stora förändringar på gång för Riksbanken

Publicerad

Framöver kommer Riksbanken att behöva politikernas godkännande för inflationsmålet. Det blir resultatet om utredningen om hur Riksbanken ska arbeta leder till nytt regleverk.

Camilla Jonsson

Antalet ledamöter i Riksbanken ska bantas till fem från nuvarande sex, och tiden som de får inneha sina poster ska inskränkas. Det är några av förslagen i utredningen om hur Riksbanken ska arbeta i framtiden, skriver SvD Näringsliv.

Vänsterpartiets Johan Lönnroth har suttit i den kommitté som i över två år utrett frågan om hur lagen som styr Riksbankens arbete bör ändras. Kommittén – som består av elva politiker och ett antal experter – hade sitt sista möte på onsdagen.

Enligt Johan Lönnroth är kommitténs förslag att riksdagen måste godkänna både inflationsmåttet och nivån på inflationsmåttet som Riksbanken ska förhålla sig till när de sätter räntan. Det är något som Riksbanken bestämmer själv i dag, utan att politikernas godkännande krävs.

Annons

Kommitténs förslag överlämnas officiellt lämnas till regeringen i slutet av oktober.

 

 

Annons

 

Vill du skriva en debatt i ämnet?

Realtid letar efter bra debattartiklar och ämnet Riksbanken och inflationen är intressant för många läsare. Har du ett debattförslag kan du skicka in det till opinion@realtidmedia.se Texten ska vara ca 3 500 tecken lång, inklusive blanksteg. Det går bra att skicka in färdiga texter eller idéer på ämnen du skulle vilja skriva om. Läs gärna vår guide om hur du skriver en debattartikel.

Annons