Den virtuella valutan Bitcoin bygger på blockchain-tekniken. Foto: Pixabay
Stockholm arrangerar en av Europas största blockchain-konferenser i höst. Foto: Pixabay
Fintech

Stor blockchain-konferens till Stockholm

För första gången anordnas en stor konferens i Sverige på temat blockchain och bitcoin. Riksbankens planer på en "e-krona" och att handel i bitcoin-exponerade värdepapper tillåts på Stockholmsbörsen har lockat arrangören till den svenska huvudstaden.

Uppdaterad 2017-06-27
Publicerad 2017-06-27

Det framgår av ett pressmeddelande som dock inte avslöjar var i Stockholm som evenemanget ska äga rum.

Konferensen är en del av Blockchain & Bitcoin Conference-nätverket som anordnar evenemang på temat virtuella valutor, såsom bitcoin. Blockchain kallas tekniken bakom valutan och som tros kunna revolutionera många delar av finansbranschen.

Den globala konferensarrangören Smile-Expo står bakom evenemanget i Stockholm. Smile Expo har tidigare ordnat liknande event i Tjeckien, Estland, Ryssland och Ukraina.

Konferensen kommer bland annat att kretsa kring hur man kan göra affärer med hjälp blockchain-teknik, regleringsfrågor samt utvecklingen av smarta kontrakt i en decentraliserad ekonomi. Blockchain exempelvis användas för att lagra så kallade smarta kontrakt som är spårbara i alla led.

Särskilt fokus ägnas åt blockchain-utvecklingen inom fintech-segmentet. Men det blir även föreläsningar och seminarium om blockchain-baserade projekt inom bank- och IT-världen.

Realtid.se har tidigare berättat att internationella storbanker och IT-jättar bildat en blockchain-allians som syftar till att utveckla stadardiserad mjukvara kopplad till virtuella valutanätverket och bitcoin-utmanaren Ethereum. Alliansen inkluderar bolag som Santander, UBS, Credit Suisse och JP Morgon – samt IT-företag som Microsoft, Intel och Thomson.

På måndagen rapporterade Realtid.se även att storbanken Barclays öppnar för kryptovalutor. Banken för just nu en dialog med fintech-aktörer och brittiska finansinspektionen kring säker användning av exempelvis bitcoin och hur kryptovalutor, på bästa sätt, integreras i bankverksamhet.

Att Riksbanken nu utvärderar huruvida den ska införa en egen kryptovaluta eller "e-krono" och att den svenska kontantanvändningen minskat med 40 procent sedan 2009 – till förmån för till exempel kort- och Swish-betalningar – har också spelat stor roll för beslutet att förlägga konferensen till just Sverige.

Arrangören applåderar också att Stockholmsbörsen, sedan i maj 2015, tillåter handel med bitcoin med hjälp av Bitcoin Tracker One som godkänts av Finansinspektionen. Det är svenska bitcoin-företaget XBT Provider som tillhandahåller börsverktyget som gör det möjligt att handla i värdepapper som följer den digitala valutan. 

I juni lanserades dessutom ett projekt för blockchain-implementering inom energisektorn. Vattenfall har tillsammans med 20 europeiska energiföretag börjat att utveckla en blockchain-plattform för el-handel.

Dessa och andra satsningar kommer att diskuteras och analyseras på konferensen i Stockholm.

Några av deltagarna är Eric Benz, vd för bitcoin-bolaget Cryptopay, Frank Schuil vd för Safello, samt Karolina Marzantowich, knuten till IBM Polen.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in