Den virtuella valutan Bitcoin bygger på blockchain-tekniken. Foto: Pixabay
Stockholm arrangerar en av Europas största blockchain-konferenser i höst. Foto: Pixabay
Fintech

Stor blockchain-konferens till Stockholm

För första gången anordnas en stor konferens i Sverige på temat blockchain och bitcoin. Riksbankens planer på en "e-krona" och att handel i bitcoin-exponerade värdepapper tillåts på Stockholmsbörsen har lockat arrangören till den svenska huvudstaden.

Uppdaterad 2017-06-27
Publicerad 2017-06-27

Det framgår av ett pressmeddelande som dock inte avslöjar var i Stockholm som evenemanget ska äga rum.

Konferensen är en del av Blockchain & Bitcoin Conference-nätverket som anordnar evenemang på temat virtuella valutor, såsom bitcoin. Blockchain kallas tekniken bakom valutan och som tros kunna revolutionera många delar av finansbranschen.

Den globala konferensarrangören Smile-Expo står bakom evenemanget i Stockholm. Smile Expo har tidigare ordnat liknande event i Tjeckien, Estland, Ryssland och Ukraina.

Konferensen kommer bland annat att kretsa kring hur man kan göra affärer med hjälp blockchain-teknik, regleringsfrågor samt utvecklingen av smarta kontrakt i en decentraliserad ekonomi. Blockchain exempelvis användas för att lagra så kallade smarta kontrakt som är spårbara i alla led.

Särskilt fokus ägnas åt blockchain-utvecklingen inom fintech-segmentet. Men det blir även föreläsningar och seminarium om blockchain-baserade projekt inom bank- och IT-världen.

Realtid.se har tidigare berättat att internationella storbanker och IT-jättar bildat en blockchain-allians som syftar till att utveckla stadardiserad mjukvara kopplad till virtuella valutanätverket och bitcoin-utmanaren Ethereum. Alliansen inkluderar bolag som Santander, UBS, Credit Suisse och JP Morgon – samt IT-företag som Microsoft, Intel och Thomson.

På måndagen rapporterade Realtid.se även att storbanken Barclays öppnar för kryptovalutor. Banken för just nu en dialog med fintech-aktörer och brittiska finansinspektionen kring säker användning av exempelvis bitcoin och hur kryptovalutor, på bästa sätt, integreras i bankverksamhet.

Att Riksbanken nu utvärderar huruvida den ska införa en egen kryptovaluta eller "e-krono" och att den svenska kontantanvändningen minskat med 40 procent sedan 2009 – till förmån för till exempel kort- och Swish-betalningar – har också spelat stor roll för beslutet att förlägga konferensen till just Sverige.

Arrangören applåderar också att Stockholmsbörsen, sedan i maj 2015, tillåter handel med bitcoin med hjälp av Bitcoin Tracker One som godkänts av Finansinspektionen. Det är svenska bitcoin-företaget XBT Provider som tillhandahåller börsverktyget som gör det möjligt att handla i värdepapper som följer den digitala valutan. 

I juni lanserades dessutom ett projekt för blockchain-implementering inom energisektorn. Vattenfall har tillsammans med 20 europeiska energiföretag börjat att utveckla en blockchain-plattform för el-handel.

Dessa och andra satsningar kommer att diskuteras och analyseras på konferensen i Stockholm.

Några av deltagarna är Eric Benz, vd för bitcoin-bolaget Cryptopay, Frank Schuil vd för Safello, samt Karolina Marzantowich, knuten till IBM Polen.

Platsannonser

Logga in