Stockholmsbörsen i Frihamnen
Stockholmsbörsen i Frihamnen
M&A

Stor besvikelse hos Nasdaq

Nasdaqbörsen kommer att utvärdera sina möjligheter att köpa Oslobörsen men nordiska Nasdaq-chefen är besviken efter att norska myndigheter inte gått på Nasdaqs linje och krävt majoritetsägande med två tredjedelar av Oslobörsen.

Uppdaterad 2019-05-13
Publicerad 2019-05-13

De senaste månaderna har Euronext och Nasdaq kämpat om vem som ska få köpa Oslobörsen. Euronext kontrollerar 53 procent av aktierna i Oslobörsen och Nasdaq har säkrat runt 35 procent, med finansiellt likvärdiga bud från båda parter.

Norska finansdepartementet har meddelat att både Euronext och Nasdaq är lämpliga ägare till Oslobörsen, men utan att gå med på Nasdaqs krav kring storlek på ägandet.

“Beslutet att inte kräva majoritet med två tredjedelar av aktierna för den som söker att köpa kontroll över Oslobörsen är en besvikelse”, säger Lauri Rosendahl, chef för Nasdaq Nordic i ett pressmeddelande.

Enligt Nasdaq finns det ingen börs i Europa där en majoritetsägare äger mer än hälften men mindre än två tredjedelar av aktierna.

“Vi hoppades att norska myndigheter skulle fatta ett beslut i linje med denna utbredda europeiska praxis. Nasdaq kommer nu att analysera beslutet i detalj och utvärdera våra möjligheter”, säger Rosendahl.

Nasdaqbörsen har ingen syn på hur lång tid analys- och utvärderingsfasen kommer att ta:

– Vi har ingen bestämd tidslinje för det, säger David Augustsson, presstalesman på Nasdaqbörsen, till Realtid.  


 

Platsannonser