FinansNyhet

”Stoppa alla ryska betalningar med Visa och Mastercard”

Mykhailo Fedorov, Ukrainas digitaliseringsminister och vice premiärministerMykhailo Fedorov, Ukrainas digitaliseringsminister och vice premiärminister
"Jag uppmanar Visa och Mastercard att blockera alla kort som utfärdats i Ryssland”, skrev Mykhailo Fedorov, Ukrainas digitaliseringsminister och vice premiärminister, nyligen på Twitter.
Publicerad

Ukrainas digitaliseringsminister ryter till och kräver att både Visa och Mastercard stoppar alla ryska betalningar. Och kortjättarna verkar lyssna: Nu blockeras flera finansiella institutioner.

Anders Frick

”Ryssland startade ett vanhedrande krig i mitt land. År 2022 riktas kryssningsmissiler mot bostadsområden, dagis och sjukhus. Jag uppmanar Visa och Mastercard att blockera alla kort som utfärdats i Ryssland”, skrev Mykhailo Fedorov, Ukrainas digitaliseringsminister och vice premiärminister, nyligen på Twitter.

Kortjättarna verkar hörsamma uppmaningen, för nu kommer beskedet att Mastercard har förbjudit flera finansiella institutioner från sina betalningsnätverk. Mastercard skriver i ett pressmeddelande att bolaget ska fortsätta arbeta med regulatorer i frågan samt bidra med 2 miljoner dollar i humanitärt stöd till Ukraina.

Hampus Stenberg, Visas kommunikationschef för Norden och Baltikum, uppger för Realtid att bolaget vidtar åtgärder för att säkerställa efterlevnad av sanktionerna mot Ryssland och att man även kommer följa eventuella ytterligare sanktioner som kan komma att implementeras.

Annons

Realtid_UNHCR.jpg

Annons