Petter Stordalen. Foto: TT
M&A

Stopp för Bonniers Books förvärv av Stordalens bokförlag

Den norska konkurrensmyndigheten överväger att stoppa försäljningen av Strawberry Publishing till svenska Bonnier Books Holding.

Uppdaterad 2021-05-03
Publicerad 2021-05-03

Myndigheten anser att förvärvet kan försvaga konkurrensen mellan utgivare på marknaden för försäljning av fysiska böcker och på marknaden för försäljning av böcker för streamingtjänster. Det rapporterar Dagens Näringsliv som  hänvisar till ett pressmeddelande från revisionen.

Det var maj förra året som Bonnier Books köpte Strawberry Publishing på den svenska och danska marknaden – i november tog man en större bit och köpte totalt 70 procent av förlagsgruppen. Försäljningen väntades ge den pressade hotellkungen Petter Stordalen cirka 250 miljoner kronor.

Petter Stordalen och de tre andra grundarna avsåg att behålla ett delägande på 30 procent och tanken var att gruppen skulle fortsätta verka under namnet Strawberry Publishing.

Strawberry Publishing AS består av de allmänutgivande förlagen Strawberry Publishing och Bastion Forlag som båda verkar på den norska bokmarknaden med utgivning inom skönlitteratur, sakprosa och barn- och ungdomslitteratur.

– Bonnier har varit vår största konkurrent, och därför är det extra kul att vi fått till den här affären. Det finns ingen du respekterar mer än de du krigat hårdast med, sa Petter Stordalen då.

I rapporten som presenterades i dag, måndag, skriver den norska konkurrensmyndigheten att parterna har lagt fram "förslag till korrigerande åtgärder" under hela processen, men att dessa därför inte har varit tillräckliga.

Parterna har till och med den 27 maj att svara, medan ett slutgiltigt beslut förväntas vara den 17 juni.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in