Finans Nyhet

Stökigt värre vid Malmö tingsrätt

Publicerad

Nio incidenter rapporterades till Domstolsverket under andra halvan av mars.

Realtid.se

Incidenterna rör alltifrån kastande av godis i väntrummet till rena trakasserier av vittnen.

Den 15 mars sätter exempelvis en person eld på ett papper utanför entrén. Samma dag filmar en tilltalad ett vittne med sin mobiltelefon, det vill säga något som kan betraktas som ett rent hot. Samma dag ringer receptionen om ett bråk i entrén mellan en man och en kvinna. Som om detta inte vore nog kollapsar en kvinna utanför sal 14 och ambulans tillkallas. Men incidentrappporterna stannar inte där för den dagen, utan samma dag ringer registratorn om en berusad man som uppträder aggressivt och hotfullt.

Dagen efter, det vill säga den 16 mars, börjar tre åhörare leka och kasta godis på varandra. Samma dag fick ekonomiadministratören ett samtal från en som ville tala med lagmannen, som vid just det tillfället satt i en förhandling. Då ekonomiadministatören frågar om lagmannen kan ringa upp honom blir mannen rejält irriterad och säger att ”vi ska ha jävligt klart för oss att både nämndemännen och lagmannen ska bort härifrån”. Han meddelar också att han tänker sätta igång en demonstration.

Annons

Som en direkt effekt får nämndemannen ökad bevakning av ordningsvakter och lagmannen kallar även in nämndemannen för ett lugnande samtal.

Den 25 mars kommer två män till tingsrätten iförda skottsäkra västar och vägrar att ta av sig dem för en kroppsvisitation. De både herrarna väljer senare att avvika från tingsrätten.

Som en effekt av ett beslut av en allmän säkerhetskontroll som inleddes den 12 mars och sedan följdes upp den 25 och 29 mars tog hela 46 föremål i förvar. Det rör alltifrån fällknivar och mattknivar till laserpekare, saxar, bältesskärare, självförsvarsspray och en gaffel.

Annons
Annons