- Publicerad
Huvudstadens oförmåga att sköta offentliga upphandlingar kostar skattebetalarna många onödiga miljoner. Idrottsförvaltningens gymupphandling har överklagats av fyra av fem företag. Den utdragna processen har kostat minst en miljon kronor och mer kommer det att bli eftersom staden valde det absolut dyraste anbudet.
Den 21 juni fattade Stockholms idrottsförvaltning beslut om att anta ett anbud från Concept Motion på 43 miljoner kronor.
Då var turerna kring Stockholms idrottsförvaltnings upphandling av gymutrustning inne på sin tredje omgång.
Men det dröjde inte länge förrän beslutet överklagades i länsrätten, inte bara av en annan anbudslämnare, eller två, utan samtliga fyra övriga gymutrustningsleverantörer som deltagit i upphandlingen.
Samtliga klagar på att kravspecifikationen varit alltför snäv. Bland annat anser de att maskinspecifikationerna är alldeles för strikta och att det är omöjligt att få chansen att erbjuda likvärdiga alternativ – som i vanliga fall brukar vara godtagbart vid offentliga upphandlingar. Dessutom har kravspecifikationen till synes gynnat en av de leverantörer som lämnat in anbud.
Utformningen av specifikationen har nämligen lett till att endast ett anbud ansetts uppfylla samtliga krav; Concept Motions. Att detta anbud sedan uppges vara det som kostar minst är inte så konstigt, samtliga övriga fyra anbud har redan fallit bort och någon prisjämförelse görs därför inte.
Hur det kommer sig att Concept Motion är den leverantör som uppfyllde samtliga krav kan ha att göra med att anbudet är bäst, men det skulle även kunna ha att göra med att personen som utformat specifikationen utgått från Concept Motions maskiner.
Den konsultbyrå som Stockholms idrottsförvaltning anlitat för att sköta upphandlingen har i sin tur anlitat en specialist för utformningen av kravspecifikationen.
Specialisten är Kristjan Oddsson som vid sidan om sin konsultverksamhet, är högskoleadjunkt vid idrottshögskolan i Stockholm. Idrottshögskolan som i sitt gym har maskiner från samma leverantör som gett det vinnande anbudet; Concept Motions.
Kristjan Oddsson menar dock att han tagit hänsyn till detta i sin specifikation.
– Jag har inget egenintresse när det gäller att något särskilt alternativ ska vinna. Jag har gått igenom de maskinparker som finns i Stockholm liksom de önskemål som fanns från Stockholms idrottsförvaltning. Specifikationen utgår ifrån hur du på bästa sätt tränar din kropp, säger han till Realtid.se
Om avtalet med Concept Motion går i lås kommer det att kosta strax över 43 miljoner kronor. Det är ett mycket dyrare pris än övriga anbudsgivare offererat. Dessutom har den utdragna upphandlingsprocessen i sig kostat staden pengar.
Det är ju det tredje försöket till en upphandling av gymutrustning till Stockholm stad. Vad har det egentligen kostat staden?
– Det kan jag inte säga exakt, men det kan nog röra sig om uppemot en miljon. Samtidigt kommer det, när det blir klart, att vara ett mycket bättre avtal än vad vi haft tidigare. Det kommer att spara 25 till 30 miljoner till staden under en åttaårsperiod, säger Kjell Olofsson, som samordnat upphandlingen på idrottsförvaltningen.
Enligt Kjell Olofsson sparar staden många miljoner de kommande åren jämfört med tidigare. Men det hade kunnat bli ytterligare många miljoner.
Företaget Svensk Motion och Fitness pris var exempelvis 18 miljoner, 25 miljoner billigare än det vinnande alternativet. Det anbudet åkte ut ur anbudsprocessen bland annat på grund av att det inte hade en maskin som kunde utföra två efterfrågade moment. Istället erbjöd företaget två maskiner som kunde utföra exakt samma sak, något som inte godtogs i kravspecifikationen.
Även Eleiko Sport uppfattar att deras alternativa lösningar till den snäva kravspecifikationen fick dem att ramla ur processen i ett tidigt stadium.
– De är ”peanuts”, små detaljer, som vi åkt ut på. Enligt vår medarbetare Henrik Dagård (före detta framgångsrik tiokampare, red. anm) kan man göra precis samma saker med våra produkter, säger Lennart Blomberg, styrelseordförande i Eleiko Sport.
Enligt honom verkar det inte heller som om idrottsförvaltningen varit intresserad att ta del av andra alternativ, trots att Eleikos prisoffert låg på betydligt mycket lägre 14 miljoner kronor.
Kristjan Oddssons förklaring är bland annat de olika lokalernas begränsningar.
– Jag har sett överklagandena men det är tveksamt om andra maskiner kan ha samma funktion. I många fall handlar det om utrymmesskäl då vi velat ha en maskin med flera funktioner istället för ett stort antal maskiner, säger han.
När de fyra överklagandena avgörs i länsrätten är oklart. Men rätten har fattat ett interimistiskt beslut om att Stockholms idrottsförvaltning inte får skriva något avtal med Concept Motion innan överklagandena är avklarade.
Petter Brunnberg
08-545 871 34
petter.brunnberg@realtid.se
Emilie Westholm
08-545 871 33
emilie.westholm@realtid.se