FinansNyhet

Stockholm högsta volymerna i Europa

Publicerad

Stockholm tar förstaplatsen med fastighetsaffärer på nästan 33 miljarder kronor.

Nina von Koch

Idag publicerade Fastighetsvärlden en lista som Datscha tagit fram på vilka svenska orter som det gjorts flest affärer i under 2015. Den totala transaktionsvolymen låg på omkring 150 miljarder kronor, vilket är 5 procent lägre än föregående år. Stockholm tar förstaplatsen med affärsvolymer på nästan 33 miljarder kronor. Den svenska huvudstaden har haft  högst omsättning av fastigheter i Europa i mer än ett decennium. Omsättningen är lika stor som de fyra efterföljande orterna på listan tillsammans. Göteborg kom på andra plats med  transaktionsvolymer som uppgick till nästan 12 miljarder kronor. På tredje plats hamnade Solna på drygt 8 miljarder före Malmö med knappt 8 miljarder kronor. Solna har därmed gått om Malmö under 2015. Det är främst affärer i Solna strand, Solna Business Park och Frösunda som lyfter transaktionsvolymen.

Stora paketaffärer bidrar till att mindre kommuner tar sig in på listan men enligt Fastighetsvärlden var påverkan från sådana affärer mindre under 2015. Det som främst har lyft fram något mindre städer är bostadsaffärer och då har nästan alltid Akelius eller Rikshem varit inblandade. Ett exempel är Trelleborg (plats 19) där volymerna uppgick till 2 miljarder kronor. Heimstaden köpte ett stort bostadsbestånd från Akelius för att sedan i oktober sälja det vidare till Nordhalla.

Konkurrensen om objekten på de största marknaderna gör att kapitalet söker sig ut i landet. Även många som länge nobbat ”allt norr om Dalälven” har ändrat sin syn under det senaste året, skriver Fastighetsvärlden.

Annons
Annons