Fonder

Stjärnförvaltare lanserar aktivt förvaltad småbolagsfond i samarbete med Avanza

Avanza lanserar tillsammans med den framgångrika förvaltaren Fredrik Skoglund fonden Avanza Småbolag by Skoglund. Fonden är en aktivt förvaltad fond med fokus på svenska, innovativa småbolag med stor tillväxtpotential.

Uppdaterad 2020-11-25
Publicerad 2020-11-25
Fredrik Skoglund.

Huvudteman är hållbarhet, digitalisering och transformering. Fonden är exklusiv för Avanzas kunder. Mottagarfonden FE Småbolag Sverige förvaltas aktivt av den mycket framgångsrika och erfarna förvaltaren Fredrik Skoglund.

Fonden har en lång investeringshorisont och investerar i svenska, innovativa och snabbväxande bolag med ett börsvärde på 0 till 75 miljarder kronor, med fokus på bolag i den lägre delen av spannet. Hållbarhet kommer att vara en viktig del i förvaltningen av fonden och genomsyra processen av bolagsval. Förutom hållbarhetstemat kommer även trenderna inom digitalisering och transformering vara viktiga teman i förvaltningen. Det vill säga bolag som vinner på förändrade beteenden i samhället.

– Det här är det bästa jag vet. Jag har arbetat med analys och förvaltning i 22 år. Mitt mål är att skapa bästa möjliga avkastning. Jag är övertygad om att morgondagens vinnare finns bland småbolag som utmanar de större jättarna, säger Fredrik Skoglund, fondförvaltare.

Fredrik Skoglund lämnade i augusti Länsförsäkringar där han förvaltade småbolagsfonden. Fonden avkastade under hans förvaltning 52 procent över Stockholmsbörsen de senaste 2,5 åren.

Avanza Småbolag by Skoglund är ett exklusivt samarbete mellan Avanza och Fredrik Skoglund och kan endast handlas via Avanza. Fonden är en av de billigaste aktivt förvaltade småbolagsfonderna för privatpersoner på marknaden. Fondens totala avgift uppskattas till 1,30 procent. Det är en avgiftsnivå som är mycket konkurrenskraftig jämfört många andra småbolagsfonder.

– Småbolag har de senaste 20 åren avkastat närmare tre gånger så mycket som stora bolag. Jag har också på nära håll kunnat följa Fredriks framgångsrika förvaltning. Därför känns det idag extra bra att få lansera ytterligare ett attraktivt alternativ till våra kunders fondportföljer, säger Rikard Josefson, vdAvanza.

Avanza Småbolag by Skoglund är en matarfond som placerar minst 85 procent (och i praktiken 100 procent) av sina medel i ett mottagarfondföretag. 

Platsannonser