Finans Nyhet

Stjärnanalytiker: svensk comeback

Publicerad

Telekomanalytikern Per Lindberg återvänder till Sverige för att börja på ABG Sundal Colliers Stockholmskontor.

Affärsvärlden.se rapporterar att Per Lindberg till att börja med kommer att jobba på ABG:s Londonkontor, för att sedan flytta till Stockholm vid årsskiftet.

Realtid.se ringer upp ABG:s Londonkontor som bekräftar att Per Lindberg är en av medarbetarna. Första arbetsdagen är just avverkad.

ABG:s analyschef Karl Berglund berättar mer om rekryteringen:

Annons

– Vi kan bekräfta att Per Lindberg börjar hos oss – initialt i London men kommer att flytta till Stockholm vid årsskiftet.

– Bakgrunden är att vi vill stärka vår analysprodukt ytterligare och vi tycker att Per har en annorlunda och väldigt visionär produkt som vi tycker är intressant. Han är känd för att ha starka åsikter, och det gillar vi.

– Vi har haft en dialog med Per under en period. Jag känner honom lite sedan tidigare och sedan kom den här öppningen. Han var villig att sätta sig på en nordisk specialistfirma.

Annons

Per Lindberg har tidigare jobbat på UBS Warburg, Dresdner Kleinworth och senast på MF Global som han lämnade under fjolåret.

– Han är en intressant och välkänd analytiker med ett globalt kontaktnät bland investerare, vilket vi vill åt. Så vi känner oss väldigt glada över att ha lyckats attrahera honom till oss.

Lindberg är väl lite ökänd för att han alltid varit så otroligt optimistisk om Ericsson?

Annons

– Njaa, alltså grejen är väl den att han precis som du säger är känd för att vara optimistisk om Ericsson. Men han har ju också varit känd för att ha varit negativ om Nokia. Det ska man väl lägga till.

– Sedan kan vi konstatera att det går bra för Ericsson, så han har ju inte haft fel. Titta på på senaste kvartalsrapporten!

– Och det är inte säkert att de gamla rekommendationerna han hade förr i tiden hänger med till oss.

Får Lindberg fria händer hos er att ha vilka rekommendationer han vill?

– Jag är väldigt komfortabel med att Per har en professionell och verklighetsföranklad analysmodell för de här bolagen.

– Sedan är det självklart så att vad gäller samtliga analytiker på ABG så är det jag som är analyschef, så det är klart att jag är med och monitorerar vad som händer. Men det är ingen skillnad jämfört med hur våra konkurrenter jobbar.

I Sverige har ABG kontor i Stockholm och Göteborg. Totalt har firman 100 medarbetare här i landet, varav 20 analytiker som alla sitter i Stockholm. Hela ABG-koncernen har totalt 40 analytiker.

– Tyngdpunkten för ABG:s analys ligger i Stockholm. ABG har flest analytiker där.

Har ni någon särskild specialitet vad gäller er analys?

– Vi är väldigt heltäckande med vår coverage i Norden, men det som ABG försöker vara lite mer kända för är en case-driven analys. Vi försöker ha starka åsikter om aktier.

Hur går det för ABG generellt?

– Det går bra för oss, vilket man också kan se av vår senaste kvartalsrapport. Vi fortsätter att expandera, senast med ett kontor i Frankfurt.

– Man kan särskilt notera att vi har gjort ganska stora framsteg i Sverige på både analys- och mäklerisidan de senaste två åren. Intäkterna på mäklardesken i Stockholm är upp ordentligt under första kvartalet, så kunderna uppskattar vad vi gör.

– Däremot så hör vi mycket klagomål från konkurrenter. Det ska ju inte jag kommentera, men branschen som helhet har en del problem med affärsmodellen.

Inte ni då?

– Vi har en lite annan modell än våra konkurrenter, men det kan vi gå in på någon annan gång.

ABG är börsnoterat på Oslobörsen. Firman är där värd totalt 2,5 miljarder norska kronor (2,75 miljarder svenska kronor) vid nuvarande börskurs på 6-7 norska kronor.

Aktien var nere i 2-3 norska kronor under finanskrisen hösten 2008, steg sedan till 7-8 norska kronor i början på 2011 varifrån kursen fallit något.

Vinsten per aktie blev 0,66 norska kronor under helåret 2010, jämfört med 0,53 under 2009. Första kvartalet 2011 blev vinsten per aktie 0,10 norska kronor, jämfört med 0,18 under första kvartalet 2010.

ABG hade totala rörelseintäkter på 268 miljoner norska kronor under första kvartalet 2011, vilket var en minskning med 18-19 procent jämfört med första kvartalet 2010.

Nedgången förklaras med lägre aktivitetsnivå på marknaderna enligt ABG:s kvartalsrapport.

ABG:s totala rörelsekostnader ökade samtidigt med 24 procent till 160 miljoner norska kronor under kvartalet, vilket förklaras med personalökningar och förändrade ersättningssystem för vissa personalkategorier.

I Sverige minskade ABG:s rörelseintäkter med 34 procent till 50 miljoner norska kronor under första kvartalet.

Annons