Stenbeckbarnen vill lösa ut halvbror

Cristina Stenbeck och hennes syskon Hugo, Sophie och Max planerar att lösa ut sin halvbror från familjebolaget Emesco.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-11-22

Som ett led i detta har de plockat ut 45 miljoner kronor i aktieutdelning, mer än bolaget någonsin tidigare delat ut vid ett och samma tillfälle.

Emesco ägs till 75 procent av en Liechtensteinbaserad stiftelse, Sapere Aude Trust, som kontrolleras av Jan Stenbecks fyra inomäktenskapliga barn och till 22 procent av hans dödsbo. De sista 3 procenten innehas av Hugo Stenbecks stiftelse. Det uppger Dagens Industri.

Jan Stenbecks utomäktenskapliga son, född 1997, har rätt till 2,2 procent av Emesco. Enligt den tidigare juristen Johan Stenman, som bevittnade när Jan Stenbeck skrev under fadersskapsbeviset ett halvår före sin död, finns endast en utväg.

– Det är ju meningslöst för sonen att äga en liten aktiepost i Emesco, han får ju inget inflytande av det. Om jag var hans juridiska ombud skulle jag be om att få bli utlöst, annars kommer det ändå sluta med tvångsinlösen, säger han till DI.

Emescos börsnoterade innehav är i dag värt 5,2 miljarder kronor, vilket enligt DI indikerar att det skulle kosta Stenbeckbarnen runt 115 miljoner kronor att lösa ut sin yngre halvbror.

Platsannonser

Logga in