Stenbeck tvingas betala tillbaka

Stenbeckskoncernens norska indrivningsverksamhet plockade privatpersoner på miljoner i strid med norsk lag. Den norska finansinspektionen, Kredittilsynet, har dragit in Stenbecks koncession med omedelbar verkan.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-05-29

Kredittillsynet stänger ned inkassobolaget Transcom CMS, helägt dotterbolag inom Kinnevikkoncernen, avslöjar den norska nättidningen NA 24 i dag.

Stenbecks norska inkasso har under ett års tid bedrivit verksamhet i strid med lagen. Exakt hur mycket som bolaget inkasserat olagligt under perioden är oklart.

Senast den 15 juni ska Transcom redovisa en detaljerad lista över vilka inkassouppdrag som verkställts. Hittills har bolaget betala tillbaka cirka 2 miljoner kronor till sina kunder.

– Vi är i en allvarlig situation, medger Lena Karlsen, manager i norska Transcom.

När räknar ni med att ha betalt tillbaka alla olovligt inkasserade pengar?

– Vi hoppas vara klara med det inom två veckor, säger Lena Karlsen.

Kredittilsynet har framfört kritik till bolaget i ett brev signerat avdelningsdirektör Eirik Bunæs. Av det framgår att inkassoverksamheten saknat ledning under det senaste året, och att de under de senaste fyra åren varit turbulent. Inte mindre en fem gånger har ledningen bytts ut. Bristen på rutiner har inte tagits upp på något styrelsemöte.

Varför har inte problemen diskuterat spå styrelsemötena?

– Det har jag ingen kommentar till, säger Lena Karlsen till NA 24.

Stenbeckbolaget Transcom har inkassoverksamhet i 28 länder med totalt 13.000 anställda. I Norge har bolaget 19 anställda, och omsatte 24,6 miljoner NOK år 2005, och gjorde en förlust på 3,2 miljoner NOK.

Realtid.se/NA 24

Platsannonser

Logga in