Finans

Stena Line planerar att stänga Trelleborg-Sassnitz 

Färjerederiet Stena Line planerar att stänga linjen mellan Trelleborg och Sassnitz permanent.

Publicerad 2020-04-09

Anledningen är den negativa påverkan som pandemin covid-19 har på företagets passagerarverksamhet utöver ett redan ansträngt ekonomiskt läge för färjelinjen. 

Lördagen den 14 mars ställde Stena Line in trafiken på färjelinjen mellan Trelleborg och Sassnitz i Tyskland tillsvidare. Nu meddelar färjerederiet att de planerar att stänga den så kallade ”Kungslinjen” permanent. Planerna innefattar även incheckningen och butiken Bordershop i Sassnitz. Färjan FS Sassnitz-färjan som trafikerat linjen ligger vid kaj i hamnen i Sassnitz tillsvidare.

Stena Line har inlett diskussioner med arbetstagarrepresentanterna (Betriebsrat) i Tyskland.

– Att planera för att stänga ner ”Kungslinjen”, en av de äldsta färjelinjerna i Europa, är ytterligare ett tråkigt besked. Jag tänker särskilt på våra medarbetare ombord och i Sassnitz. Med anledning av covid-19 kommer vi att förlora hela högsäsongen i år och räknar inte med att passagerartrafiken kommer att återhämta sig inom en överskådlig framtid. Det gör det omöjligt för oss att driva vidare verksamheten på denna linje som i stort sett helt och hållet är beroende av passagerartrafik, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena Line i en skriftlig kommentar.

Stena Lines fartyg är så kallade RoPax-färjor och transporterar både frakt och passagerare. Under de senaste åren har linjen Trelleborg-Sassnitz transporterat knappt 300 000 turister per år samtidigt som godsvolymerna och järnvägstrafiken på linjen minskat till mycket låga volymer. På grund av pandemin covid-19 har rederiets passagerarverksamhet minskat drastiskt i hela linjenätverket.

Stena Line fortsätter att transportera både frakt och passagerare på två färjelinjer mellan Sverige och Tyskland. Linjen Trelleborg-Rostock trafikeras av färjorna Skåne och Mecklenburg-Vorpommern och erbjuder 40 avgångar per vecka. Linjen Göteborg-Kiel trafikeras av färjorna Stena Scandinavica och Stena Germanica och erbjuder tolv avgångar per vecka.

Platsannonser