Finans Nyhet

Stefan Ingves ny riksbankschef

Publicerad

UPPDATERAD Riksbanksfullmäktige har vid ett extrainkallat sammanträde utsett Stefan Ingves till ny riksbankschef efter Lars Heikensten.

Riksbanksfullmäktige har vid ett extrainkallat sammanträde utsett Stefan Ingves till ny riksbankschef efter Lars Heikensten.

Stefan Ingves, 52 år, är ekonomie doktor och sedan 1999 chef för avdelningen för monetära och finansiella system på Internationella valutafonden (IMF).

Han fick frågan om han ville bli ny riksbankschef i söndags morse.

Annons

– Jag är stolt och glad över att ha fått den här förfrågan. Jag ser min uppgift nu som lagledare så att vi tillsammans kan uppnå exempelvis inflationsmålet, sade Ingves vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

– Jag har haft ett av världens finaste jobb de senaste åren, men att leda Riksbanken är ett hedersuppdrag.

Ingves tror att hans kunskaper och erfarenheter från IMF kan ha betydelse i arbetet som riksbankschef.

Annons

Han vill inte närmare kommentera den svenska penningpolitiken.

– Jag har de senaste sju åren följt utvecklingen i Sverige på avstånd och behöver därför komma i kapp.

Riksbanksfullmäktiges ordförande Jan Bergqvist och vice ordförande Johan Gernandt skriver i en kommentar till utnämningen:

Annons

”Stefan Ingves kommer från ett toppjobb i Internationella valutafonden. Han har erkänt stor kompetens och kapacitet. Redan när han startar som riksbankchef har han ett omfattande och värdefullt internationellt kontaktnät. Hans erfarenheter som vice riksbankschef under senare delen av 1990-talet borgar för god kontinuitet i Riksbankens arbete”.

Åke Gustafsson, analyschef för ränte- och valutamarknad på Föreningssparbanken, säger:

– Stefan Ingves är en otroligt gedigen person med mycket bred kompetens, väl insatt i det svenska systemet efter sin tid på Bankstödsnämnden. Samtidigt har han arbetat med finansiella system på IMF, så han har en bra bakgrund.

LO:s chefsekonom Dan Andersson beskriver Ingves som en person som är mycket förtrogen med och väl hemmastadd på den internationella scenen.

– Han kan Riksbankssystemet. Han gnistrar kanske inte men det är inte det som krävs för jobbet. I stället får man nu en habil teknokrat som väl fyller måtten för vad jobbet kräver, säger Dan Andersson.

Även SEB:s chefsanalytiker Robert Bergqvists är positiv till utnämningen.

– Det innebär en viss kontinuitet eftersom han varit vice riksbankschef tidigare, säger Bergqvist till TT.

TT: Är han hök eller duva?

– Jag har svårt att klassificera honom.

Robert Bergqvist gör bedömningen att Riksbankens penningpolitik ligger fast och därför gör förmodligen SEB ingen justering av sin prognos för när Riksbanken höjer räntan. Nu ligger prognosen på en höjning i början av nästa år.

Han kan inte heller se att tillsättningen av Stefan Ingves har några politiska förtecken:

– Han får anses vara ganska neutral, säger Bergqvist.

Riksbanksfullmäktige har samtidigt utsett Svante Öberg, i dag chef Statistiska centralbyrån (SCB), till ny ledamot i Riksbankens direktion. Bakgrunden är att vice riksbankschef Villy Bergström meddelat riksbanksfullmäktige att han avgår vid årsskiftet, två år före utgången av hans mandatperiod.

Vice riksbankschef Lars Nyberg omvaldes för en ny mandatperiod. Samtliga beslut fattades med enhällighet.

TT

Annons