Statliga Swedfund trotsar UD

Swedfunds vd Björn Blomberg ska åter börja investera i riskkapitalfonder placerade i skatteparadis. Men ägaren staten har inte gett sitt godkännande.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2011-02-15

Swedfunds stora investeringar i riskkapitalfonder har tidigare fått hård kritik av bland andra Riksrevisionen. Detta då fonderna i flera fall haft sitt säte i skatteparadis. På bolagsstämman 2009 stoppades alla nya investeringar tills vidare av Utrikesdepartmentet som är den ägaransvariga myndigheten.

Men nu flaggar Swedfund för att man åter ska börja med de kontroversiella investeringarna.

– Det togs lite snabba beslut då. De restriktionerna lyfts under året, säger Swedfunds vd Björn Blomberg till Realtid.se.

Att riskkapitalfonderna kan ha sitt säte i så kallade skatteparadis är inget problem för Swedfund.

– Nej, det har ofta fonder. Det handlar om att investerare måste ha villkor så att de slipper dubbelbeskattning, säger Björn Blomberg.

Men det håller inte Utrikesdepartementet med om. UD håller fast vid att investeringsstoppet fortfarande gäller.

– Det finns inget bestämt om restriktionen ska upphöra eller när vi i så fall tar beslut i den frågan, säger Anna Centerstig, ansvarig handläggare på UD:s styrenhet.

Swedfunds vd Björn Blomberg anser inte att investeringar i fonder i skatteparadis är något kontroversiellt. Eftersom Swedfund betalar skatt i Sverige samtidigt som bolagen i fonderna uppges betala skatt i sina hemländer anser han att kritiken mot Swedfund varit orättvis.

– Vi är en liten spelare när det gäller investeringar i "off-shore financial centers". Andra delar av det svenska biståndet investerar mycket mer genom exempelvis Mauritius, säger Björn Blomberg.

Swedfund

I sin granskning 2009 riktade Riksrevisionen hård kritik mot Swedfunds ökade investeringar i riskkapitalfonder.

Detta eftersom det är svårt att få insyn i fonderna och att påverka de företag som fonderna investerar i.

Dessutom har fonderna i flera fall varit belägna i så kallade skatteparadis.

2009 var en fjärdedel av Swedfunds kapital investerat i riskkapitalfonder.

Under 2010 har bolaget fortsatt att investera i de fonder där man enligt avtal haft en skyldighet att fullfölja sina investeringar.

Enligt Riksrevisionen ligger det totala åtagandet i fonderna på 778 miljoner kronor.

Platsannonser

Logga in