Annons

Annons

Staten kan inte stoppa Telias köp av Bonnier Broadcasting

Telias omstridda köp av TV4, Cmore och finländska MTV är ett beslut som bolagets styrelse kommer fatta på egen hand – utan att staten som är storägare i Telia lägger sig i den.

Det är ett besked som departementsrådet Anna Magnusson, chef för näringsdepartementets enhet för bolag med statligt ägande, lämnar i ett mejl till TT.

"Ägarsamordningen, som innebär att styrelsen ska samordna sin syn med ägaren inför särskilt viktiga avgöranden, är inte möjlig att tillämpa för börsnoterade bolag som Telia och är heller inte förenlig med de informationsgivningsregler som gäller för börsnoterade bolag", skriver hon.

Till saken hör att storägaren staten har inte någon representation i Telias styrelse.

Annons

Annons

Affären kommer enligt kritiker öka maktkoncentrationen och ge staten för stort direkt eller indirekt inflytande över stora delar av den svenska TV-marknaden. Köpet kan dock fortfarande stoppas i den utdragna konkurrensprövning som väntas.

Förhandlingarna mellan Telia och Bonnier om TV4-affären är inne i ett avgörande skede. Siktet är inställt på en uppgörelse kring midsommar och samtalen kretsar just nu mest kring priset. Bland annat diskuteras om en del av betalningen kan villkoras av framtida resultatutveckling för de tillgångar Telia köper, enligt branschkällor, rapporterar TT.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons