Konjunktur

State Street: Investerarförtroendet steg markant i juni

Institutioners förtroende för aktiemarknaden stiger.

Publicerad 2020-06-29

Institutioners förtroende för investeringar i aktier och mer riskfyllda tillgångsklasser steg till 94,3, enligt den amerikanska fondförvaltaren State Streets Global Investor Confidence Index. Detta är en ökning med 21,3 punkter sedan april, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till Funds Europe.

Den högre riskaptiten baseras bland annat på att världens ekonomier successivt öppnas upp igen samt att centralbankernas stimulanser ger ökat förtroende för marknaden. 

"Enorma insatser från centralbanker i kombination med att ekonomier återigen börjar öppnas upp ledde sannolikt till en mer optimistisk ton bland investerare. Emellertid kommer det vara viktigt att se om den positiva känslan håller i sig när tecken på en andra virusvåg triggar volatiliteten på börsmarknaderna", säger Rajeev Bhargava, chef för bevakning av investerarbeteende på State Street Associates.

Förtroendet steg som mest i Nordamerika, med 18,8 punkter, följt av Asien som steg med 18,6 punkter till 100. Även europeiska förtroendeindexet var upp tvåsiffrigt, till 119,7 från 108,5.

Indexet utvärderar förändringar i investerarnas riskaptit. En större procentandel aktier motsvarar en högre riskaptit och förtroende för marknaden, menar State Street. 100 är en neutral nivå, då investerare varken ökat eller minskat sin långsiktiga allokering till mer riskfyllda tillgångar.

Platsannonser