Närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
En besviken näringsminister Mikael Damberg tvingas nu dra tillbaka sitt kvoteringsförslag. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Finans

Startskott för statligt riskkapital

Regeringen bildar ett statligt ägt riskkapitalbolag som ska investera 5 miljarder kronor i fond-i-fond. "Tanken är att styra riskkapitalet dit det inte nått förut", säger näringsminister Mikael Damberg.

Uppdaterad 2016-07-01
Publicerad 2016-07-01

Regeringens förslag att skapa ett statligt riskkapitalbolag varit på gång ett tag nu och när näringsminister Mikael Dambergs proposition "Staten och kapitalet" röstades igenom i riksdagen för två veckor sedan tog det fart på allvar.

Idag fredag bildas bolaget Saminvest, ett statligt ägt riskkapitalbolag som ska förvalta 5 miljarder kronor och investera i växande företag genom privat förvaltade underfonder, så kallad fond-i-fond. Det skriver SvD Näringsliv idag.

– Staten kommer att investera i fond-i-fond för att få ut mer riskkapital på marknaden. Tanken är också att styra riskkapitalet dit det inte nått förut, säger näringsminister Mikael Damberg till tidningen.

Då bolaget ännu är i startgroparna är det inte helt klart vilka branscher som man kommer att fokusera på, men Mikael Damberg nämner bland annat life science som en intressant sektor.

Redan i början av mars, inför att propositionen "Staten och kapitalet" skulle läggas fram, skrev Mikael Damberg en debattartikel i ämnet som publicerades i Dagens Industri.

Där nämdes bland annat vikten av att investera i "mindre företag som står inför investeringar i demonstrationsprojekt och testbäddar" för att fler industriföretag ska "få en möjlighet att satsa och växa".

Tanken är att Saminvests verksamhet ska vara i full rullning efter årsskiftet. Ordförande för bolaget blir Niklas Johansson, tidigare vd på Evli bank och Carnegie samt avdelningschef på näringsdepartementet.

Styrelsen ska inom kort rekrytera en vd till bolaget.

Platsannonser