Finans Nyhet

Staffan Dahlgren

Publicerad

…Realtid.ses vinexpert har full koll på skånska novembertraditioner och rekommenderar vin till Gåsamiddagen.

Tjenare Staffan. Hur är läget?

–Det är bara fint. Sitter i bilen på väg hem från en kurs.

Kurs! Gör ni inget annat än att gå på kurser?

Annons

– Det kanske ser så ut, men det är ett stort utbildningspaket jag går som sträcker sig ett par månader. Den här gången var den managementkurs. Fick lära oss lite redovisning och annat matnyttigt.

Jag är bortbjuden på gåsamiddag till min gode vän Andreas från Skåne. Men jag vet inte vad jag ska ta med mig för vin.

– Vilken tur att du ringde mig för jag vet precis vad som passar till Gåsen. Självklart ska du ta med dig en Pinot Noir. Det är en mycket elegant och svårodlad druva. Den har sitt ursprung i Bourgogne, men odlas numera även i nya världen som Nya Zeeland och Kalifornien. Druvan är mycket klimatkänslig och kräver en kunnig odlare. Den får en fin karaktär av röda bär. Den är inte så tung, vilket gör att den passar bra till gås.

Annons

Bourgogner trodde jag var några riktiga tungviktare, eller?

– Nä, det där är en myt som lever kvar sedan den tiden då man spädde ut vinerna med annat färdigt vin från Rhônedalen eller Algeriet. Pinot Noir används även i champagne. Då pillas skalet bort, vilket gör den vit.

Har du något bra exempel då?

Annons

– Så klart. Om du vill ta en klassisk bourgogne så rekommenderar jag Labouré-Roi för 89 kronor. Om du vill testa något helt nytt tycker jag du kan köpa den nysläppta Beringer Pinot Noir för 105 kronor.

Det var lite dyrare viner du kom med idag.

– Jo, men gåsamiddag blir det bara en gång om året.

Läs förra veckans tips

Om Staffan Dahlgren

• Yrke: Affärschef för vin och sprit på Arvid Nordquist

• Ålder: 29

• Civilstånd: Gift och äger katt

• Gillar: klättra i berg

• Bästa berg: Kebne

Annons