Tjena Staffan! Hur är läget?
Staffan Dahlgren:
Mest läst i kategorin
– Bra tack. Sitter i bilen på väg in till en konferens.
Nu på måndag är det nationaldag och då tänkte jag att vi skulle fira med något inhemskt. Odlas det något vin i Sverige?
– Ja, det gör det. Fast när det gäller torra druvviner så är utbudet ganska begränsat trots att det görs en del tappra försök, framför allt på Gotland. Det är svårt med det svenska klimatet som håller en för låg temperatur och för få soltimmar för att få upp sockerhalten i druvorna.
Finns det annat än druvviner som du vill rekommendera?
– Det finns en hel del bra fruktviner som jag tycker att det kan vara värt att prova på. Vi har till exempel Knutstorp Sparkling som har en lång tradition av mousserande vin gjort på vita vinbär.
Det låter udda.
– Det låter nog mer udda än vad det smakar. En oerfaren bedömare skulle nog ha svårt att märka att det inte är gjort på druvor. Vinet är torrt och ska serveras väl kylt som apérétif. Kostar 69 kronor på Systembolaget.
– Ett annat spännande svenskt vin är Grythyttans hjortronvin. Det är ett sött vin som passar bäst till efterrätt, gärna till ost. Priset är 149 kronor.
Har du flera förslag?
– Ja, ett sött druvvin som jag tycker är riktigt bra är Blaxta Ice från sörmländska Flen. Lite dyrare vin som kostar 325 kronor. Även det passar bra till ostar. Testa gärna några goda svenska ostar som till exempel Bredsjö blå av roquefort-typ. Går även bra med diverse grönmögelostar, parmesan eller västerbottenost.
– De vinerna som jag rekommenderat i dag finns inte alltid inne på Systembolaget utan kan behöva beställas i förväg.