Argentum Nordic Private Equity Report 2015
Argentum Nordic Private Equity Report 2015
Finans

Stabil nordisk PE-marknad trots minskad aktivitet

Sverige och Danmark delade på kapitalet i uppköpsområdet. Danmark attraherade dock flest investeringar.

Uppdaterad 2016-03-02
Publicerad 2016-03-02

Det blev en minskad aktivitet inom private equity-segmentet förra året jämfört med rekordåret 2014 men investeringarna fortsätter att vara ganska stabila, drivna framför allt av ett starkt fjärde kvartal. Norska riskkapitalbolaget Argentum har sammanställt en rapport om investeringar, exits och noteringar inom både uppköpssegmentet och området för tidiga, så kallade venture-investeringar.

Totalt investerade riskkapitalfonder 6,3 miljarder euro i Norden och det motsvarar en minskning med 2 miljarder jämfört med året innan. Det gjordes 110 investeringar i uppköpsområdet och 243 investeringar i tidigt skede. Mängden investeringar var inte jämförbar med 2014 men stod sig ändå bra jämfört med den historiska aktiviteten i region, enligt Argentums rapport.

Det är framför allt Sverige och Danmark som leder investeringsligan inom uppköpssegmentet med 73 procent av kapitalet totalt, som var nästan jämnt fördelat länderna emellan.  Norge och Finland täckte enbart 17 respektive 10 procent av kapitalmängden.

När det gäller antalet investeringar toppar dock Danmark med 39 stycken under 2015. Det motsvarar 35 procent av samtliga nordiska åtaganden, enligt Argentums rapport. Det är Danmarks bästa år inom buyout sedan 2006. Sverige är tvåa med 30 procent, motsvarande 33 investeringar.

Aktiviteten inom investeringar i tidigt skede, så kallade venture-investeringar, minskade också förra året men fortsätter trots det vara stabilt.

I det här delsegmentet var Sverige ledande med 55 procent av alla investeringar.  Här hamnar Danmark på en tredje plats med bara 12 procent men storleken på affärerna bidrog till att landet trorts allt tog in 35 procent av det investerade kapitalet. Några av de största åtagandena inom området var Scopes investering i Happy Socks, Northzones intåg i Klarna, Accel-KKR:s investering i One.com och affären mellan Vitruvian Partners och Trustpilot.

Det blev ett bra år för exits förra året också men det var noteringarna som nådde rekordnivå i Norden. Noteringarna slutade på 18 stycken, jämfört med 13 föregående år. Stockholmsbörsen dominerade med 11 av de nordiska noteringarna under 2015 och nämnvärda bolag är Dometic Group, Bravida, Attendo och Scandic Hotels.

I Finland börsnoterades Pihlajalinna och Kotipizza och i Norge noterades Europris och Nordic Nanovector. Inga danska bolag med private equity-backning börsintroducerades i Köpenhamn men Ascendis Pharma och Windar Photonics listades på internationella börser, enligt sammanställningen.

Argentum noterar även att 2016 startat starkt och att venture-fonder siktar på att ta in 2,3 miljarder euro under året. Lyckas de så blir det det starkaste året för kapitalanskaffning i Norden någonsin.
 

Platsannonser