FinansNyhet

SR:s Mohamed Omar lanserar ökänd antisemit

Publicerad

UPPDATERAD Radio Islams grundare Ahmed Rami har fått en ny arena tack vare Sveriges Radio-medarbetaren Mohamed Omar.

Olle Blomkvist

Ahmed Rami, dömd för hets mot folkgrupp på grund av antisemitisk verksamhet, gör come back.

Det är P1-medarbetaren och poeten Mohamed Omar som engagerat Ahmed Rami att leda föreläsningar under rubriken ”Israels makt i Sverige” i Uppsala. Det avslöjar UNT.

– Temat för studiecirkeln kommer även framöver att vara Israel och dess politik, och det är Ahmed Rami som kommer att vara huvudföreläsare, säger Mohamed Omar till UNT.

Annons

Mohamed Omar arrangerar föreläsningarna med Sällskapet Uppsalamoskéns vänner. Det första mötet i form av studiecirkel hölls i tisdags.

Enligt UNT är det slutna möten där endast speciellt inbjudna får närvara.

Försöker man besöka Mohamed Omars hemsida www.mohamedomar.se möts man av beskedet: ”Forbidden You don’t have permission to access / on this server”. Mohamed Omars blogg nås däremot på

Annons

http://alazerius.wordpress.com.

Trots att Mohamed Omar inlett detta kontroversiella samarbete med Rami, är inte Louise Welander, Sveriges Radios programansvarige för P1-programmet Tankar för dagen och redaktionschef för SR Samhälle, beredd att stänga av Mohamed Omar.

Hur reagerar du på att att er medarbetare Mohamed Omar inlett ett samarbete med Ahmed Rami?

Annons

– Alltså du undrar om vi kommer att engagera honom eller vad är din fråga?, frågar Louise Welander tillbaka.

Det är min nästa fråga.

– Vi tar ställning till om vi engagerar Mohamed Omar om och när han är aktuell.

Men det är ni som sätter agendan för vilka ni bjuder in. Stänger ni dörren för honom nu?

– Vi svarar varken ja eller nej på den frågan. Vi gör en bedömning inför varje ny person som vi tar in i Tankar för dagen. Är de intressanta för oss, har de någonting nytt att berätta, som är viktigt och allmängiltigt. Kom i håg att tankar för dagen är inget debattforum utan ett program där de medverkande erbjuds att reflektera kring existenisella frågor.

Hur reagerar du på att Mohamed Omar inlett ett samarbete med Ahmed Rami?

– Det är inte min sak att sätta stopp för yttrandefriheten, jag värnar yttrandefriheten. Och vi tar ställning till Mohamed Omar när vi bestämt oss för att bjuda in honom.

Du är inte beredd i dag att säga att ni stänger dörren för honom?

– Jag säger inte det nu.

Men ni stoppade honom efter 2008?

– Nej, vi stoppade inte honom men han var inte aktuell.

Men nu är han aktuell i samband med sitt samarbete med Rami…

– Ja, men han är inte aktuell för mig. Han är inte aktuell i vår höstplanering, men det är inte så att han är utesluten nu.

Vad har ni fått för reaktioner på Mohamed Omars medverkan i Tankar för dagen?

– Genom åren har vi fått, som vi får med alla som är med i Tankar för dagen, starka reaktioner. Programmet väcker starka känslor hos människor. Vi har fått positiva såväl som negativa reaktioner.

Under 2006 till 2008 har Omar lett det populära andaktsprogrammet ett tjugotal gånger i radion. Enligt Welander kan han bli aktuell under 2010. Men han har inte fått leda Tankar för dagen i direktsändning som till exempel etikforskaren Tomas Brytting som kör live.

Hur reagerar du som representant för en av Omars största uppdragsgivare på att han kör en studiecirkel inför stängda dörrar om Israel?

– Mohamed Omar är engagerad hos oss med jämna mellanrum, och jag vill inte uttala mig om vad han håller på med när han inte är engagerad av oss, säger Louise Welander.

Annons