Spyker köper Saab

Nu är det klart: Spyker köper Saab. Såväl EIB som Riksgälden har sagt ja.

TT
Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-01-25

Enligt SVT:s Rapport står det nu klart att Spyker Cars köper Saab Automobile av General Motors. Europeiska investeringsbanken ska ha sagt ja till lånet.

Den nya ägaren Spyker befinner sig i Stockholm och väntas presentera företagetsköpet under en presskonferens senare i dag, enligt Rapport.

Hans G Pettersson, kansliråd på näringsdepartementet som också ingår i regeringens fordonsindustrigrupp, säger sig inte kunna bekräfta att affären mellan GM och Spyker Cars är klar.

– Även om det ser bra ut så har det hänt förr att det har stupat på mållinjen. Det är inte klart förrän båda parter har gått ut med det, säger han.

Regeringen har under försäljningsprocessen haft kontinuerliga kontakter med EU-kommissionen, som måste godkänna de statliga lånegarantierna.

– Vi har ännu inget definitivt besked från kommissionen, säger Hans G Pettersson.

Eva Srejber, vice direktör på Europeiska Investeringsbanken (EIB), tillbakavisar SVT:s uppgifter om att EIB sagt ja till lånen:

– Vi har inte fattat något beslut, säger Srejber till E24.

Spykers vd Victor Muller säger till ekonomisajten att han inte har något att säga i nuläget:

– Jag sitter mitt i en telefonkonferens.

Uppgifterna har fått aktierna i Spyker Cars att stiga kraftigt, med nästan 40 procent. Spykeraktien var därmed dagens största vinnare på börsen i Amsterdam, skriver Reuters.

– Det spekuleras i att Spyker och Saab kan vända utvecklingen, men fortfarande är finansiering och hela strukturen av affären oklar, sade en analytiker till Reuters.

Marcel Boekhoorn, holländsk investerare och entreprenör utökar sitt ägande i Spyker Cars, enligt tidningen Dagens Arbete.

De ryska bankirerna, far och son Antonov, ska vara borta som ägare till förmån för Boekhoorn, uppger Dagens Arbete på nätet. GM sägs ha motsatt sig de ryska ägarintressena men kan acceptera Boekhoorn.

Boekhoorn har även tidigare pekats ut som finansiär i Saabaffären. Dagarna före jul skrev den största tidningen i Nederländerna, De Telegraaf, att han var inblandad i Spyker Cars nya bud som kom efter GM:s nedläggningsbeslut den 18 december.

50-årige Boekhoorn uppges fungera som rådgivare åt Victor Muller. Han ska vara god för cirka 11 miljarder kronor.

Marcel Boekhoorn startade sitt eget investmentbolag Ramphastos Investments 1994 och har sedan köpt in sig i en mängd olika branscher. Bland annat media, mode och tillverkningsindustri.

Platsannonser

Logga in