Fonder

Spiltan-fond åker ut från fondtorget

Pensionsmyndigheten slänger ut Spiltans Globalfond Investmentbolag. Anledningen är att den saknar tre års historik. Många fler fondförvaltares fonder riskerar samma öde – men Pensionsmyndighetens kvarnar mal långsamt.

Publicerad 2019-05-24

Nya, hårdare, regler infördes i höstas för "PPM"-systemet. Hittills har fem fonder fått avslag och ytterligare 12 har dragits in på bolagens egen begäran. 

– Av 468 fonder har vi i nuläget granskat 100, där 83 har godkänts. Vi granskar fonderna i turordning, vi kommer inte att vara klara före sommaren. Under tiden fonderna granskas är de med i systemet, säger Johan Andersson, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Spiltan Globalfond Investmentbolag fyller tre år den fjärde oktober. Enligt Spiltan Fonders vd Erik Brändström har Spiltan Fonder trots kunskap om reglerna ansökt om plats på fondtorget. Anledningen är just att handläggningstiden ofta drar ut på tiden.

– Vi kommer ansöka på nytt så snart som möjligt. Fonden är efterfrågad och passar perfekt inom systemet. Det är en väldiversifierad globalfond som kan slå index till indexavgift, alltså precis det som efterfrågas av pensionssparare både inom och utanför PPM, säger Erik Brändström till Pensionsnyheterna.

Han tycker att kravet på historik kan vara lite trubbigt och att Pensionsmyndigheten skulle ha en form av övergångsperiod för fonder som i övrigt uppfyller alla krav att vara med.

Platsannonser