Finans

Spelbolag till börsen

Spiltandelägda Paradox Interactive ska börsnoteras under första halvåret.

Publicerad 2016-03-08

Spelutvecklaren Paradox Interactive ska börsnoteras före halvårsskiftet. Det skriver Dagens Industri i tisdagens utgåva.

Avanza har anlitats för att hålla i noteringsprocessen. Prospektet är ännu inte klart. Det framgår inte heller vilken börs eller marknadsplats som bolaget ska noteras på.

"Vi har ett kul och annorlunda sätt att göra den här ägarspridningen på. Processen kommer inte att ske på traditionellt sätt. Exakt hur får vi berätta mer om när alla detaljer är klara", säger styrelseordförande Håkan Sjunnesson till tidningen.

Bolagets anställda och fans kommer att vara prioriterade. Anledningen till börsintroduktionen uppges inte vara ett kapitalbehov men vd Fredrik Wester uppger att tillgång till kapitalmarknaden är bra om bolaget skulle vilja göra förvärv, något det dock inte finns planer på i dagsläget.

Paradox ägare består av vd Fredrik Wester med 39,2 procent, investmentbolaget Spiltan med 37 procent, Peter Lindell via privat bolag med 12,6 procent, ordförande Håkan Sjunnesson med 4,2 procent och övrig del ägs av bolagets anställda.

Börsvärdet kan hamna på mellan 1,3 och 2,2 miljarder kronor om man utgår från Splitans värdering av Paradox. För två år sedan var värderingen 500 miljoner kronor. Bolaget omsatte i fjol 604 miljoner kronor med ett resultat före skatt på hela 242 miljoner kronor. Planen är att växa aggressivt de närmaste fyra åren.

Platsannonser