Per Frankling lämnar Creades för Triton där han ska jobba med onoterade bolag i Norden och Tyskland.
Per Frankling lämnar Creades för Triton där han ska jobba med onoterade bolag i Norden och Tyskland. Foto: Creades
Finans

"Speciellt val sluta efter så kort tid"

Per Franklings besked att han lämnar vd-posten i Creades och går till konkurrenten Triton förvånade kollegorna. Men avhoppet beror inte på någon konflikt med Hagströmer. "Jag vill jobba med onoterade bolag", säger han till Realtid.se.

Uppdaterad 2016-04-28
Publicerad 2016-04-27

Per Frankling blev vd på Sven Hagströmers investmentbolag Creades 1 januari i fjol. Men nu, lite mer än ett år senare, slutar han och går till Triton, vilket Realtid.se rapporterade om i morse.

– Det känns tråkigt. Jag haft jättekul ihop och med Sven [Hagströmer] och det är ett speciellt val att sluta efter så kort tid. Men nu dök den här möjligheten upp. De ringde för ett par veckor sedan om en roll som passar mig och som jag inte kunde tacka nej till, säger Per Frankling till Realtid.se.

Hur reagerade dina medarbetare?

– De var förvånande. Det var oväntat. Men när jag förklarat bakgrunden förstod de varför.

Ligger någon konflikt mellan dig och Hagströmer bakom ditt beslut?

– Nej, absolut inte. Vår relation är god, säger Per Frankling.

1 september tillträder han sin nya tjänst Triton som han beskriver som en av de största och framgångsrikaste aktörena inom private equity i Norden och Tyskland.

–  Det jobbar även folk som jag delvis känner och har högt förtroende för. Chefen för deras nordiska verksamhet är till exempel en tidigare kollega till mig. Vi jobbade ihop på Ratos mellan 2001-2012.

På Triton ska Per Frankling fokusera på onoterade bolag i främst Norden, men delvis även i Tyskland.

– Jag har svängt tillbaka till att vilja jobba med onoterat och private equity som jag gillar allra bäst och har störst erfarenhet av, säger Per Frankling.

Sedan år 2000 har han arbetat med just investeringar i onoterade bolag och han har erfarenhet från en rad olika branscher, allt från kabel-tv till byggmaterial, biografer och fastigheter med mera.

Vad lockar med just onoterade företag?

– Det är tydligare ägare och transparensen är större mellan ägare, styrelse och ledning. Dessutom är förändringsfasen intensivare och processerna länge för att genomföra förvärven, vilket medför att man får gå djupare in i bolagen.

Frankling får ingen officiell chefsposition på Triton, men anser inte att han trappar ner på något sätt.

– Jag får ändå en ledande roll i en större verksamhet och organisation. Så jag ser det inte som ett steg tillbaka, men jag får en mindre publik roll.

Vad är din styrka som ledare?

– Jag är specialiserad på att investera i och utveckla bolag och bra på att leda folk inom de områdena.

På frågan vad han är mest stolt över att ha åstadkommit som vd på Creades lyfter han fram den goda utvecklingen i nya och befintliga innehav. Creades slog till exempel index under första kvartalet 2016.

– Nu blev jag ju kortvarig. Men jag är också nöjd med förvärvet av [e-handelsbolaget] Inet som vi köpte för ett år sedan.

Enligt Frankling ledde affären till ett bra samarbete med grundarna och ledningen, samtidigt som Inet, som omsätter drygt 600 miljoner kronor, hade en tillväxt på cirka 17 procent under 2015.

Vad var det som lockade dig till Creades?

– Att få vara del av entreprenöriell organisation. Det har också gett mig nya ytterligare erfarenheter som att arbeta med noterade bolag. Jag har också kommit i kontakt med branscher som var nya för mig, till exempel retail och e-handel.

Creades har ännu ingen ersättare till Frankling.

Flera styrelseuppdrag
Per Frankling.
Foto: Transcom

Per Frankling är styrelseordförande i Inet samt ledamot i Lindab International, Transcom WorldWide, Acne Studios och Creades.

Han har tidigare även varit ledamot i Inwido, Lindab, Tornet, Stofa, Nordic Cinema Group, Nebula och Jøtul

Frankling äger i dag 1.000 aktier i Creades varav 100 via kapitalförsäkring/pensionslösning.

Källa: Creades

Platsannonser