Finans Nyhet

Sparkad krävs på halv miljon

Publicerad

Skatteverket kräver en halv miljon kronor av en medarbetare som polisanmälts för sabotage och avskedats. I ett liknande fall 2004 fick en felaktigt uppsagd två miljoner.

Skatteverkets personalansvarsnämnd hävdar att it-teknikern medvetet saboterat övervakningen av nätverket. It-teknikern hävdar att arbetsgivaren utnyttjat tillfället att bli av med honom eftersom han under flera år kritiserat rutinerna för drift och övervakning.

Skatteverket hävdade först att skadorna på it-systemet skulle kosta flera miljoner att reparera. Notan hamnade i stället på 525.000 kronor. Den anställde krävs nu på hela beloppet personligen.

Efter att mannen avskedandes i juli har hans fackförbund Jusek förhandlat med Skatteverket.

Annons

– Ordningen med förhandling syftar till att försöka lösa tvisten mellan parterna för att undvika att gå till domstol, säger Heléne Viksten som är arbetsrättsjurist på Skatteverket.

Jusek vill att avskedet ska ogiltigförklaras. Skatteverket håller mannen personligen ansvarig för de skador som Skatteverket anser att han orsakat med flit i it-systemet.

Har det blivit så att båda parter koncentrerar sig på anklagelser i stället för att lösa konflikten?

Annons

– Det kan bli så i en animerad situation som ett avsked innebär, men parterna anstränger sig att diskutera tvistefrågorna, säger Heléne Viksten.

– Men jag kan inte hålla med om att Skatteverket skulle ha deltagit i en smutskastning.

Borde ni inte ta tag i problemen på it-avdelningen i stället för att hålla medarbetarna ekonomiskt ansvariga när systemet korkar igen?

Annons

– Jag kan ha förståelse för de synpunkterna. Men i en situation med förhandling är det fakta om vad som hänt som vi måste resonera om. I övrigt vill jag inte kommentera de pågående förhandlingarna, säger Heléne Viksten.

Skatteverket avskedade 1999 en anställd som misstänktes för skattebrott och bokföringsbrott. Men Arbetsdomstolen ogiltigförklarade upppsägningen. Mannen fick 50.000 kronor i skadestånd och jobbet tillbaka.

Efter fyra år med full lön utan att få gå till jobbet sa mannen upp sig mot ytterligare fyra årslöner i handen. Sammanlagt fick han närmare två miljoner kronor.

– Det blir dyrt för en arbetsgivare om man inte får framgång i domstol, sa Heléne Viksten till Hallands Nyheter.

Annons