Börs

Sparekonomerna: Intresset för EQT-aktien kommer vara stort

EQT-noteringen kommer väcka stort intresse hos privatspararna. ”Jag tror att intresset av att komplettera med ett riskkapitalbolag kan bli högt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Uppdaterad 2019-09-03
Publicerad 2019-09-03

I går, måndag, kom bekräftelse som branschen väntat på. EQT ska börsnoteras. Prospektet kommer dock om ett par veckor men riskkapitalbolaget meddelar att erbjudandet kommer att motsvara cirka 20 procent av det totala antalet aktier i EQT, vilket inkluderar nyemitterade aktier och aktier som säljs av befintliga aktieägare.

Sparekonomerna Johanna Kull (Avanza), Joakim Bornold (Söderberg & Partners) och Frida Bratt (Nordnet) är överens om att detta är en spännande notering som kommer att väcka intresse hos privatspararna.

– Det är ett bolag med lite annan karaktär än vad som annars finns på den bank- verkstadstunga Stockholmsbörsen, säger Johanna Kull på Avanza.

AV pressmeddelandet från EQT:s storägare Investor framgår att aktieägarna i EQT, förutom förvaltningsavgiften från fonderna, kommer få ta del av cirka en tredjedel av vinsten. 

– Som aktieägare är det dock totalavkastningen som är relevant i slutändan, men man ska inte förvänta sig att det blir någon högutdelande aktie, säger Johanna Kull.

Joakim Bornold på Söderberg & Partners anser att noteringen är ”väldigt intressant”. Han hänvisar till att allt mer av bolagens avkastning har skiftat från börsen till riskkapitalmarknaden och att det har varit svårt som privatperson att att komma in och investera på denna marknad som endast har varit öppen för större professionella aktörer och stiftelser. 

– De svenska riskkapitalbolagen har en fantastisk historik och jag hoppas att fler bolag kommer att välja att ta steget och bli börsnoterade, säger Joakim Bornold och fortsätter:

– I dag är det många svenskar som äger investmentbolag och jag tror att intresset av att komplettera med ett riskkapitalbolag kan bli högt.

Frida Bratt på Nordnet tror att noteringen särskilt är positivt för Investor, om äger 23 procent.

– Investor har i det närmaste blivit en folkaktie och noteringen av EQT kan synliggöra värden, vilket är positivt för spararna i Investor. Noteringen förväntas addera 2-3 procent till Investors substansvärde, vilket minskar substansrabatten med motsvarande.

– Ur ett spararperspektiv kan EQT:s lite annorlunda profil vara intressant komplement om man annars har en väldigt bank- och verkstadstung portfölj. Portföljen innehåller mycket telekom, hälsovård och industriell teknik, säger Frida Bratt.

Mediauppgifter har tidigare indikerat en värdering på mellan 40 till 70 miljarder kronor. Inom några veckor blir prislappen klar. Vid noteringen görs även en nyemission på drygt 5 miljarder kronor.

Frida Bratt menar att det är först när värderingen på aktien kommer som man kan säga om det är en bra investering eller inte. Joakim Bornold tror att priset på aktien blir högt.

– Över tid har EQT alla möjligheter att bli en framgångsrik notering, säger Joakim Bornold.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in