Svenskarna väntar in valet på söndag utan att visa någon oro för sina sparade slantar.
Politik

Sparare känner ingen oro för valet

Svenska sparare tycks inte känna någon oro för sina besparingar inför valet på söndag. Fyra av tio tror tvärtom att valet kommer att få en positiv effekt för deras investeringar, visar en undersökning från kapitalförvaltaren Legg Mason.

Uppdaterad 2018-09-07
Publicerad 2018-09-07

Hälften av de tillfrågade svenskarna i undersökningen anser att valet inte lär ha några effekter alls för deras sparande, visar svaren.

Inför riksdagsvalet i Sverige på söndag har Legg Mason låtit fråga 1 000 svenska sparare om valet kommer att få positiva eller negativa effekter för deras sparande. Närmare fyra av tio, eller 37 procent, svarar att valet kommer att vara positivt för deras investeringar. Av dessa är 12 procent mycket positiva, medan en fjärdedel (25 procent) ställer sig ganska positiva.

I den andra vågskålen, bland dem som tror att valet kommer att få negativa effekter för spararna och deras placeringar, är 11 procent ganska negativa och blott 2 procent mycket negativa.

De med positiv inställning till valets effekter för sparandet är således långt fler än de negativa.

Den största gruppen utgörs dock av alla de 50 procent som ställer sig neutrala. Tillsammans med den positiva gruppen på 37 procent ger det en bild av att en betydande majoritet av svenska sparare inte känner någon oro för hur valet ska påverka deras sparande.

– Svenska sparare verkar inte känna någon oro inför utgången av valet, enligt vår undersökning. Kanske man hade väntat sig en viss nervositet, särskilt mot bakgrund av externa faktorer som Brexit och handelsrelationerna mellan USA och Kina. De svenska spararnas lugn kan återspegla en tro på långsiktiga avkastningar även i tider av ekonomisk stress, säger Justin Eede, Head of Europe and Americas Distribution vid Legg Mason, i en kommentar i ett pressmeddelande.

Platsannonser