Foto: TT
Foto: TT
Börs

Spac mot rekord – Citigroup störst

Citigroup ligger före konkurrenterna sett till antal Spac där banken agerat underwriter.

Uppdaterad 2021-02-23
Publicerad 2021-02-23

Citigroup har hittills i år agerat underwriter i 35 spac-transaktioner till ett värde av 7 047 miljoner dollar. Detta kan jämföras med sammanlagt 41 transaktioner till ett värde om 13 323 miljoner dollar för hela 2020, vilket ger en tydlig indikation om den snabba tillväxten av Spac-transaktioner. Detta framgår av data från Spac Research. Data indikerar redan nu att 2021 blir ett rekord-år för Spac-transaktioner.

Credit Suisse, som 2020 var störst sett till antal spac-transaktioner, har hittills i år andraplatsen, följd av Goldman Sachs på en oförändrad tredjeplats, med 23 (4 872 miljoner dollar) respektive 21 transaktioner (6 063 miljoner dollar). 

Tittar man på despac, det vill säga steget efter det slutgiltiga avtal men innan genomförandet av förvärvet, så är Goldman Sachs hittills i år störst som rådgivare sett till såväl antal transaktioner som transaktionsvärde, med fem despac-transaktioner till ett värde om totalt 20 387 miljoner dollar. Banken var även störst under hela 2020 med sammanlagt 17 despac-transaktioner till ett värde av 46 320 miljoner dollar. 

 

Spac

Ett Spac, eller Special Purpose Acquisition Company, även kallat ”Blank Check”-bolag, är ett bolag utan verksamhet som skapats för att ta in kapital via en IPO med syftet att köpa upp eller gå samman med ett annat bolag. När IPO genomförts har bolaget två år på sig att förvärva eller gå samman med ett annat bolag. Sker inte detta får investerarna tillbaka sina pengar

Despac

Att de-spac:a handlar om steget efter att ett slutgiltigt avtal genomförts men innan genomförandet av förvärvet eller samgåendet mellan spac:et och målbolaget.

Platsannonser

Logga in