Annons

Annons

Société Générale: Italien kan utlösa europeisk bankkris

Storbankens ordförande öppnar för att lätta på reglerna för statliga räddningsaktioner.

Även om resultatet i den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskap alltjämt är den enskilt största källan till oro på de globala finansmarknaderna har blickarna nu även börjat vändas söderut mot Italien.

Italiens banker har ända sedan finanskrisen 2008 haft det illa ställt, med hela 360 miljarder euro i dåliga lån i dagsläget.

Den bank vars läge är mest akut är klassiska Banca Monte dei Paschi di Siena, vars aktie har störtdykit och halverats bara under den senate månaden.

Annons

Annons

Nu uttalar sig den internationella storbanken Société Générales ordförande, Lorenzo Bini Smaghi, om situationen.

– Hela banksektorn är under press, säger han i en intervju med Bloomberg News.

Lorenzo Bini Smaghi
Foto: Société Générale

Han varnar för att läget i den italienska banksektorn riskerar att sprida sig till övriga Europa och därmed skapa en "pan-europeisk bankkris".

Den italienska premiärministern Matteo Renzi gick i dagarna ut med att Italiens regering kan tänka sig att rädda landets banker genom att tillföra kapital om det skulle behövas.

En sådan aktion skulle gå emot de regler statliga för räddningsaktioner, de så kallade ”bail in-reglerna”, som eurozonens medlemmar gemensamt har kommit överens om och som nyligen införts.

För att undvika ett pan-europeiskt krisscenario föreslår Lorenzo Bini Smaghi att man bör lätta på de strikta reglerna kring statliga räddningsaktioner genom tillförsel av kapital.

– Jag tror att vi måste utvärdera de nya EU-reglerna och att det kan bli så att undantag måste göras, säger han till Bloomberg News.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons