Fintech

Snart kan du betala med en selfie

Mastercard med ny tjänst som möjliggör selfie-betalningar online.

Uppdaterad 2016-02-22
Publicerad 2016-02-22

Mastercard lanserar en ny lösning för onlinebetalning i Storbritannien. Tjänsten kallas för "selfie-pay" och en betalning genomförs antingen genom att du tar en selfie eller via fingeravtrycksavläsning. Varken pinkod, lösenord eller andra typer av bekräftelsekoder ska behövas.

Systemet har pilottestats i USA och Nederländerna och i sommar lanseras det i ytterligare 14 länder. Det är dock ännu oklart när tekniken släpps i Sverige. Mastercard satsar fortsatt stora summor på att utveckla nya betaltjänster för mobiler och andra bärbara produkter. Man har bland annat även testkört betalningar som bekräftas med rösten, enligt FT.

Realtid.se berättade nyligen att Visa nu storsatsar på så kallade kontaktlösa kort. 2013 sjösattes ett pilotprojekt med kontaktlösa betalningar i Londons tunnelbana. Storbritannien leder sedan dess utvecklingen, följt av Polen och Italien. Men infrastrukturen finns i hela Europa. Och under våren lanseras tekniken i Sverige.

– Sverige har rekordhög kortanvändning ur ett globalt perspektiv. Kort har använts senaste 30 åren här. I dag kan du gå till Pressbyrån och betala ett tuggummipaket för tio kronor med kort, men också göra väldigt stora kortbetalningar. Så kortmarknaden har helt enkelt varit så framgångsrik i Norden att branschen inte sett behovet som lika stort som i resten av Europa, sade Martin ten Houten på Visa till Realtid.se i början av januari.

På lite längre sikt ska vi även att kunna betala med smycken och armband i Europa. Maylaysiska banken Maybank ligger i framkant och gjorde det nyligen möjligt att betala med smarta armband i landet. Armbandet har utvecklats i samarbete med Visa.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in