Fintech

Snart betalar de flesta med mobilen

Bolag som Google, Apple och Amazon blir detaljhandelns främsta konkurrenter inom fem år. Och mobilbetalningar väntas bli det huvudsakliga betalsättet.

Uppdaterad 2017-04-10
Publicerad 2017-04-10

Det visar studien Future of Nordic Retail som undersökningsföretaget Kairos Future gjort i samarbete med EY. 13 företagsledare och 80 experter inom nordisk detaljhandel har deltagit i studien.

95 procent av branschexperterna är överens om att en majoritet av konsumenterna kommer att betala med sin smarta mobiltelefon inom fem år. Och butikspersonal väntas främst ägna sig åt produktrådgivning istället för att stå i kassan.

Digitala assistenter som Siri och Echo står för fem procent av konsumentinköp inom 8-10 år, enligt experterna. De kommer att rekommendera eller automatiskt beställa produkter. Vi får se kylskåp som beställa hem mat och tvättmaskiner som fyller på tvättmedelslagret.

Åtta av tio av de svarande räknar också med att autonoma fordon och drönare levererar varor i framtiden. En majoritet kommer också att använda sig av sociala medier som sin huvudsakliga källa till produktinformation. Och köp- och företagsbojkotter på sociala medier väntas få större betydelse i framtiden, enligt rapporten.

Platsannonser