"Smörjmedlet är pengarna"

Ett hemligt korrupt jurist-nätverk mitt i en oljekatastrof. Affärsjuristen Peter Lillthors berättar om debutromanen.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2012-09-04

Affärsjuristen Peter Lillthors gör debut som författare. Hans roman Sällskapet är en thriller som utgår från ett affärsjuridiskt perspektiv.

– Lapidus och de andra juristerna har skrivit böcker men där är det mer åt gangsterhåll. Inte för att de är så trevliga i min bok heller men det är mer baserat på juridik och näringsliv, säger Peter Lillthors.

Han förklarar att boken handlar om ett skiljeförfarande efter en oljekatastrof. Det handlar om hur affärsjuristerna och bolagen agerar.

Peter Lillthors har länge velat skriva en roman. Han startade redan som 25-åring då han var nykläckt jurist och satt ting och i hovrätt. Den romanen blev dock inte klar eftersom karriären tog för mycket tid.

Men intresset att skriva om juristmiljön och domstolsvärlden har suttit kvar. Efter två och ett halvt års arbete lanserar han boken Sällskapet under bokmässan den 28 september.

Särskilt spännande tycker han att det är att iaktta hur bolag agerar när det handlar om mycket pengar.

– Jag har varit med på några affärer eller potentiella affärer som har handlat om över en miljard kronor och då blir det speciellt. De regler som gäller i vanliga fall blir på undantag eftersom det blir så stort.

När han skrev boken hade han en utgångspunkt. Det skulle handla om en process som rörde stora belopp. Första tankarna gick mot att det skulle handla om läkemedelsbolag.

– Men sedan kom jag att tänka på den här oljekatastrofen med BP och kom på att dessa bolag är enorma. Kostnaden för ett oljeläckage blir gigantiskt. Plus att man får en bad will.

Utan att avslöja för mycket av boken berättar han att det som händer är att oljebolaget skyller ifrån sig på en svensk underleverantör som har levererat en säkerhetsutrustning. För att vinna processen anlitar de ett hemligt sällskap av jurister som finns i Sverige som får i uppdrag att köpa skiljeprocessen och övertyga två av tre domare för att vinna skiljeförfarandet.

– Det romanens titel alltså bygger på är ett sällskap, en samling jurister, åklagare och domare som mot pengar säljer ett domslut.

Finns det någon slags sanning i det här sällskapet?

– Jag kan säga inga kommentarer på den.

Boken handlar om moral och var gränsen går. Frågeställningen är att alla har ett pris men var ligger priset? Hur många skulle göra något kriminellt för 400 miljoner kronor om risken för att straffas var minimal.

Läs även...

... ett utdrag från romanen Sällskapet som publiceras inom kort på Realtid.se.

Platsannonser

Logga in