FinansNyhet

Småföretagens kunskap kring tjänstepension ”generellt oroväckande låg” 

TjänstepensionTjänstepension
Trifa Chireh, pensionsspecialist, Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar
Publicerad

En liten andel av småföretagen tar upp tjänstepension när de nyanställer, för att de inte erbjuder det eller vet för lite om det, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist, på Länsförsäkringar, till Realtid.

Marlène Sellebråten

Endast tre av tio arbetsgivare bland företag upp till 49 tar upp tjänstepension som löneförmån när man nyanställer. Anledningen till detta är att många anställda inte tänker på vikten av tjänstepension över huvud taget eller tar det som en självklarhet att företaget erbjuder pension, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist, på Länsförsäkringar. För företagen handlar det bland annat att man inte vill ta upp något man ofta inter erbjuder. Men kunskapen om tjänstepension bland småföretag är också otillräcklig, enligt Trifa Chireh.

– Kunskapen kring tjänstepension är generellt oroväckande låg. Så många som var tredje småföretag saknar tjänstepension för sig själv eller sina anställda och den största andelen finns i storstadsregionerna. Det är fler företagare i branscherna hotell och restaurang, tjänsteföretag, samt IT och kommunikation, där många väljer en annan väg än den med traditionella och trygga anställningar, vilket riskerar bli morgondagens fattigpensionärer. 

Enligt Länsförsäkringars beräkning så kan en arbetstagare som tjänar 30 000 kronor per månad gå miste om 18 000 kronor om året i och med att genomsnittspersonen får fem procent av lönen i tjänstepension. På sikt kan denne arbetstagare gå miste om 630 000 kronor i disponibel pensionsinkomst om man utgår ifrån en person som är 30 år idag och vill gå i pension vid 65 års ålder. 

Annons

–  Många företagare upplever att pensionsfrågorna är svåra och krångliga. Jag förstår att en småföretagare har mycket annat att tänka på och att tiden går till att sköta verksamheten, men hur företaget agerar i tjänstepensionsfrågan får konsekvenser både för samhället, småföretagaren och de anställda.

Enligt Trifa Chireh löner det sig för företag att erbjuda en helhetslösning innefattande tjänstepension, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och sjukvårdsförsäkring.

–  Företag som erbjuder en sådan helhetslösning för sina medarbetare är generellt oftare friskare företag. Och det ger i sin tur lönsammare företag.  
Coronapandemin har påverkat efterfrågan i början men nu har den gått tillbaka till normala nivåer igen, säger Trifa Chireh.
 

Annons
Annons