Annons Annons
Viktor Henriksson förvaltar Carnegie Småbolagsfond.

Småbolagen levererar 

Carnegie Småbolagsfond steg med 4,0 procent i september. 

Uppdaterad 2016-10-12
Publicerad 2016-10-12

Månadens bästa aktie var Haldex med en uppgång om hela 21 procent. Under sommaren har en uppmärksammad budstrid om Haldex ägt rum. I slutet av månaden avyttrade vi våra aktier till Knorr-Bremse till priset 125 kr/aktie.

Fondens innehav i Haldex var den sista tillgängliga större posten i bolagen, vilket gjorde den åtråvärd för kontrahenterna. Vi sålde till Knorr-Bremse eftersom deras bud var högst. Då vårt innehav var tilldragande fick vi ett speciellt erbjudande som innebar att vi fick betalt direkt, och inte behövde bekymra oss om eventuella risker i Knorr-Bremses erbjudande. Vi fick även garantier om tilläggsköpeskilling vid ett eventuellt höjt bud. Totalt sett en god affär för våra andelsägare.

  • Elanders fortsätter sin metamorfos från gammaldags tryckeri till modernt supply chain management-bolag. I september kom villkoren för nyemissionen som skall finansiera förvärvet av tyska LGI. Det var ett substantiellt förvärv och även nyemissionen blir ansenlig. Vi avser att teckna vår andel. Aktien steg med 18 procent i september.
  • Dometic är ett av våra favoritbolag. Den sista augusti sålde den tidigare huvudägaren EQT en större post aktier med rabatt. Det pressade kursen i början av månaden. Fonden köpte aktier i transaktionen och passerade därmed 5 procent av ägandet i bolaget. I september publicerades mycket starka försäljningsdata för augusti från den amerikanska husbil- och husvagnsmarknaden. Försäljningen steg med mer än 30 procent. Goda nyheter för Dometic som är underleverantör till den s.k. RV-marknaden. Aktien steg med 13 procent i september.
  • Kredithanteringsbolaget Hoist köpte i september ett bolag i Spanien. Goda nyheter tycker vi eftersom det bekräftar bolagets inträde på den spanska marknaden. Vidare har september präglats av tysk bankoro då såväl Commerzbank som Deutsche Bank befinner sig i turbulens. Vi ser det som ett tecken på att det kommer finnas ett fortsatt gott utbud av skuldportföljer under en lång tid framöver. Vi ökade innehavet i Hoist i september eftersom vi finner värderingen attraktiv.

Carnegie Småbolagsfond startade 1 februari 2012 och har sedan dess ökat i värde med 186 procent (30 september 2016). Fonden förvaltas av Viktor Henriksson med rating AA hos Citywire. Carnegie Småbolagsfond är också en av fonderna som ingår i allokeringsfonden Carnegie Total.

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in