Finans Nyhet

SM i ekonomi avgjort!

Publicerad

Vinnare blev ett lag från Uppsala universitet bestående av Daniel Petersen, 25 år, Niklas Hallenberg, 21 år och Magnus Kassle, 22 år.

Efter två dagars tävlande och 21 motståndarlag från ekonomiutbildningar vid Sveriges högskolor och universitet stod det klart. På hemmaplan segrade Daniel Petersen, Niklas Hallenberg och Magnus Kassle, ekonomistudenter vid Uppsala universitet. Tätt följda av tvåan Lunds universitet och trean Linköpings universitet.

– Vi täckte in de viktiga bitarna eftersom vi är ett brett lag. Andra lag där de exempelvis läst nationalekonomi allihop hade det svårare med frågor i företagsekonomi, säger Niklas Hallenberg som en förklaring till varför just hans lag vann.

Tillsammans har de tre ekonomistudenterna både nationalekonomi, företagsekonomi och handelsrätt i bagaget. Men att förlita sig på kunskaperna genom studierna vågade de ändå inte. Daniel, Niklas och Magnus delade upp tävlingsområdena mellan sig och försökte vid sidan om heltidsstudierna att plugga in lite extra.

Annons

Daniel Petersen ansvarade exempelvis för marknadsföring, organisation och ekonomisk historia.

– Jag har inte läst ekonomisk historia utan försökte plugga in kursen vid sidan av studierna, säger han.

Under tävlingen lyckades Daniel Petersen redogöra för Enclosure-rörelsen i England under 1700-talet.

Annons

Magnus Kassle tyckte att tidspressen gjorde att han stressade upp sig lite i onödan. Och frågorna i utslagstestet som skulle skilja de fyra final-lagen från de andra, var i luddigaste laget.

– Men finalen fick jag en fråga om vad som menas med negotiabilitet när det handlar om skuldebrev, och det hade jag inga problem att svara på eftersom jag nyligen läst det i handelsrätten, säger han.

För Daniel blir SM-guldet en fin merit att skriva på cv:t när han inom kort börjar söka jobb. För de andra två dröjer det dock ett tag innan examensdags.

Annons

– Vi får titta lite på Daniel och se om priset betyder något… Kanske skiljer man sig lite från mängden nu, vi får hoppas det i alla fall, säger Magnus Kassle.

Att en tävling är ett bra sätt att testa sina kunskaper på, framför allt i jämförelse med andra skolor, är de tre vinnarna överens om.

– Det är stimulerande eftersom man ser att det man lär sig är väsentligt. Sen uppmuntrar det studenterna till att bli duktigare och till att sporra varandra, säger Niklas Hallenberg.

Priset i tävlingen? 30.000 kronor hyllades vinnarna med.

Vad ska ni göra med prispengarna?

– Ingen aning, vi har inte vågat tänka att vi skulle kunna vinna, svarar studenterna nästan i kör.

Köper ni kurslitteratur…?

– Nä, det blir det nog inte, säger Magnus Kassle och skrattar.

Uppsalaekonomer

Namn: Magnus Kassle

Ålder: 22 år

Läser: tredje terminen, just nu internationell handelsrätt

Studieplan: planerat att läsa redovisning men även mer nationalekonomi och finansiering

Namn: Niklas Hallenberg

Ålder: 21

Läser: tredje terminen på Ekonomprogrammet

Studieplan: att välja inriktningen finansiering och komplettera med redovisning

Namn: Daniel Petersen

Ålder: 25

Läser: sista terminen med inriktning mot finansiering

Bästa kursen: Företagsvärderingskursen

Drömjobb: Investmentbank ”Det vore kul att hamna på någon av de stora”

SM i ekonomi

SM i Ekonomi är både en tävling och en konferens. Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (SERO) är initiativtagare till arrangemanget som turnerar runt vid olika lärosäten varje år. I år arrangerades SM i Ekonomi av Föreningen Uppsalaekonomerna.

I tävlingen deltog totalt 200 studenter. I arrangemanget som helhet fanns 300 personer på plats, däribland företagsrepresentanter från olika sponsorer och ett antal föredragshållare. Allt avslutades med en traditionsenlig gasque på Stockholms nation i Uppsala.

Hur stor budget Uppsalaekonomerna hade att röra sig med vill projektledaren Fredrik Orre inte avslöja. ”Men jag kan säga så mycket som att det kostar 500 kronor per person att vara med. Och vi är helt beroende av våra sponsorer”, säger han.

Annons