Finans Nyhet

”Sluta pensionsspara”

Publicerad
Uppdaterad

Per H Börjesson, vd för Investment AB Spiltan, gör upp med pensionsindustrin i sin senaste bok.

Helene Rothstein

– Jag tycker att det räcker med inkomstpension från staten, PPM-val och tjänstepension. Längst uppe på toppen tävlar pensionbranschen om en liten pyramid som kvarstår och då menar jag att i det utrymmet som finns kvar ska man inte spara i inlåsta pensionsfonder, säger Per H Börjesson till Realtid.se.

– Man ska spara men inte låsa in sitt sparande i pensionsfonder, fortsätter han.

Vad är det bästa alternativet?

Annons

– Spara i egna aktier eller aktiefonder och försöka behålla kapitalet och vara långsiktig, att hela tiden spara tio procent av lönen och köpa aktier eller aktiefonder för pengarna.

Vad säger du till dem som redan sparat i pensionsfonder?

– Ja, de är ju inlåsta. Den största nackdelen och den största fördelen är ju att du verkligen har pengar när du går i pension. Men problemet är att det är dyrt, det finns en massa dolda avgifter och om du istället kan spara privat blir det mycket mer pengar. Vill du ha en halv miljon kronor säkert eller 1,5 miljoner kronor?

Annons

Per H Börjesson
tar upp reklamkampanjerna som sveper över landet.

– Pensionsspara mer, pensionsspara mer. Branschen vet att den som börja pensionsspara vid 25 år tror ofta att man måste fortsätta med det hela livet annars försvinner pengarna och då fortsätter de flesta tills de går i pension.

– Pensionsbranschens budskap att om man sparar hos dem är det säkert att man har pengarna vid pensionen, men det är samma logik som att säga att det inte kommer att begås några brott om vi sätter alla människor i fängelse.

Annons

Men om du spelar på börsen kanske pengarna försvinner?

– Jag tycker inte man ska säga spela på börsen men det gör man ju även när pensionssparandet är inlåst. Just nu är alla överpessimistiska, alldeles för negativa. Den gamla sanningen att aktier ger bättre avkastning än ränteobligationer gäller fortfarande.

Livet innehåller olika perioder och ibland måste sparandet vara mer kortsiktigt, menar Per H Börjesson.

– När man är ung ska man spara för att bilda familj, köpa bostad, det är så mycket annat man måste spara till istället för pension.

Vad säger du om att amortera av på sitt boende som en form av pensionssparande?

– Det är bra för då har man reservkapital i sin fastighet som man kan sälja och sedan flytta till hyresrätt eller mindre bostad. Man ska inte spara i ränteobligationer om man har kvar lån på sitt hus.

Hur långt upp i åldrarna ska man vara långsiktig?

– Även om man är 65 år ska man fortsätta att vara långsiktig. Pensionsbranschen säger att när du är 65 ska du sälja aktier och köpa obligationer men jag anser att man fortfarande kan ta risker och köpa aktier. Fast det beror ju på hur din ekonomiska situation ser ut. Små marginaler innebär mindre risk. Men har du egna tillgångar kan du ta en större risk.

I boken säger du att man inte ska gå i pension utan göra ny karriär?

– Man ska bestämma sig vad man vill göra. Jag ska själv fortsätta jobba och då behöver jag mycket mindre pensionskapital. Vill man ut i världen och spela golf blir det dyrare än om man vill ta det lugnt och passa barnbarn eller plocka svamp. De som mår bäst har ett mål och syfte.

Hur länge tänker du jobba?

– Jag tänker aldrig gå i pension.

Då kan de bli oroliga för dig på jobbet?

– Ja, men jag tycker att jag blir duktigare ju mer jag gör. De flesta har ett jobb där man måste sluta när man är 65 eller 67 år. Det är ett systematiskt feltänk. Vissa vill jobba tills de är 90, andra är slutkörda redan vid 55.

Annons