Finans Nyhet

SL efter branden: Vi gjorde rätt!

Publicerad

SL:s brandskyddsansvarige Anders Carlsson bekräftar att han inte varit intresserad av Marioffs brandsläckningssystem. Istället satsar SL på att förebygga bränder i tunnelbanan.

– Det finns olika sätt att öka säkerheten. Vi tycker förebyggande är bättre än avhjälpande, säger Anders Carlsson.

Han har träffat ledningen för Marioff två tillfällen men samtalen har inte lett vidare till något inköp av brandsläckningssystem.

– Vi har inte bestämt om vi ens ska köpa in ett sådant typ av system, säger Anders Carlsson.

Annons

Han berättar om hur SL istället satsat på att få ned tillbudsfrekvensen när det gäller rulltrapporna i tunnelbanestationerna. Något som Anders Carlsson är nöjd med att SL har lyckats få ned.

Hur stor roll spelar den ekonomiska aspekten?

– Det är klart att det är viktigt. Det är ju skattepengar vi håller på med så det är våra kära medborgares pengar.

Annons

Anders Carlsson poängterar dock att det viktiga är vad pengarna ger och att det snarare handlar om att få så mycket säkerhet som möjligt. Han gör en jämförelse med tunnelbanan i Budapest där det stora problemet är bränder som börjar under vagnarna.

– Där har det löst det genom att installera släckningssystem vid perrongkanten. Vi tycker det är bättre med förebyggande, säger Anders Carlsson.

– Sedan är det viktigaste naturligtvis att få ut människorna från tunnelbanan. När det gäller egendomsskydd så tar man en kalkyrerad risk när det saknas brandssläckningssystem. Med människor är det självklart att de ska gå att få ut.

Annons
Annons