Finans Nyhet

”Skulle aldrig gjort affären”

Publicerad

I en stor intervju i Geneve berättar Vladimir Antonov för Realtid.se om planerna kring Saab, maffiaryktena och att han snart ska bli ägare till en engelsk fotbollsklubb.

Realtid.se träffar den ryske oligarken och bankiren Vladimir Antonov på Geneves lyxigaste hotell, anrika Hotel Beau Rivage. Under dagen har han förberett Saabs och Spykers montrar på bilmässan i Geneve. En timme försenad sitter en trött men avslappnad Vladimir Antonov nersjunken i en fåtölj i hotellets rokokomöblerade café med en espresso i handen.

Han pratar snabbt och på bruten engelska. Men budskapet är glasklart.

Det är inte längre GM eller regeringen som hindrar Antonovs intåg i Saab – nu är det EIB.

Annons

I värsta fall kan Antonov behöva få vänta till 2016. Men om han får som han vill går det snabbare än så.

– De vill inte ha med mig att göra – de vill bara prata med Victor Muller. I stället måste vi hitta andra finansiella partners än EIB. Vårt mål är att ha en lösning i år, säger Vladimir Antonov.

Men det kommer inte att bli lätt. De nya potentiella finansiärerna behöver ordentligt med kapital. Förutom att ersätta EIB-lånet på motsvarande 3,5 miljarder kronor kräver Saab ytterligare ett stort penningtillskott för att överleva.

Annons

– Även efter att vi gjort upp med EIB så måste vi ha mer finansiering, minst 200 miljoner euro. De pengarna behövs för att bygga en mindre bil, säger Vladimir Antonov, och viftar bort farhågor om att Saab:s fabrik i Sverige skulle flyttas till Ryssland. Men fabrik i Kaliningrad skulle bara vara för montering, menar han.

Han är samtidigt tydlig med sin vision för Saab.

– Saab måste fortsätta byggas i Sverige. Saab ska vara Saab, inte GM, inte Opel. Ett lite udda märke med en stark egen identitet och fantastisk svensk ingenjörskonst. Inom ett år ska vi ha lönsamhet, säger han.

Annons

Antonov fortsätter sitt enträgna arbete för Saab, förutom bilmässa och finansiärsjakt ska han i mars resa runt i Ryssland för att bygga upp Saab:s distributionsnät.

”Vi tittar på ett engelskt lag just nu”

Men allt är inte business för den stenrike Antonov. Den senaste veckan har han befunnit sig långt bort från allt ståhej kring övertagandet av Spykers sportbilstillverkning. I stället har han åkt snowboard i skidorten Courchevel i franska alperna med frun och de två små barnen. I april ska han ta familjen till Sydamerika. Förutom att marknadsföra Saab och Spyker, ska den 10-årige sonen tränas i hästpolo.

Ingen vet hur rik bankiren Vladimir Antonov egentligen är. En personlig förmögenhet om cirka 2 miljarder kronor har nämnts och han kommer inte från några fattiga förhållanden. Pappan och tillika affärspartnern Aleksander Antonov uppges ha en förmögenhet om cirka 18 miljarder kronor.

Förutom Spyker och finansieringen av Saab äger Antonov snart rättigheterna till Rally-VM och han nämner, nästan förläget, att han som oligarken Roman Abramovitj också strävar efter att äga ett fotbollslag.

– Vi tittar faktiskt på ett engelskt lag just nu och är nära ett avslut i affären, säger han.

Tidigare har Antonov förhandlat med flera brittiska klubbar. Engelska division 2 laget Bournemouth och skotska Glasgow Rangers har nämnts.Men spekulationer gör gällande att det är championship-laget Portsmouth FC som är det mest troliga köpet. Antonov vill inte kommentera de pågående förhandlingarna.

Maffiarykten upprör

Efter Antonovs finansiering av Spykers köp av Saab har han kopplats samman med ett mord på en affärsman i Moldavien och en affärskonflikt med en nu ihjälskjuten rysk centralbankschef. Och så mordförsöket på hans egen far i Moskva 2009. Aleksander Antonov sköts med fem skott i magen, men överlevde.

Då Realtid frågar om anklagelserna om penningtvätt och maffiaverksamhet blir Vladimir Antonov engagerad och upprörd.

– Saab är min dröm, min ultimata dröm. Men om jag för ett år sedan visste om alla rykten och alla skandaler som skulle spridas om oss – då hade jag aldrig gjort den här affären. Aldrig.

Vill du ta revansch för all smutskastning ?

– Nej inte revansch – it’s just business. Jag kommer att visa att vi slutändan är som vilka affärspartners som helst.

Thérèse Kärrman

Johanna Petersson Cervenka

redaktionen@realtid.se

Faktaruta

Ålder: 35 år

Bor: i England

Familj: fru och två barn

Gör på fritiden: Åker gärna snowboard

Planer framöver: resa runt i Sydamerika under april med familjen. 10-årige sonen ska tränas till polospelare.

Antonov om…

sin kärlek till Saab:

– Det var min första riktiga bil – jag har fortfarande en Saab 9000 – en citrongul.

Sitt deltagande i midnattssolsrallyt:

– Nästa år ska vi vara bättre förberedda. Bilen var inte så bra och

gick sönder mitt under tävlingen.

Spykers konkurrent Koenigsegg:

– De gör konstverk inte bilar.

Volvo:

– Volvo åker man, Saab kör man.

Relationen med Victor Muller:

– Han är en god vän.

Annons