Finans Nyhet

Skuldtrubbel för Allra-ägare

Taggar i artikeln

Allra PPM-fonder
Allra-grundaren Alexander Ernsberger.
Publicerad
Uppdaterad

En skuld i hundramiljonersklassen som ligger utanför Allras balansräkning kan rita om ägarstrukturen i det kritiserade bolaget. Förklaringen är att Allra köpt sin närmaste konkurrent på avbetalning. Den inställda börsnoteringen gör att amorteringsplanen nu spruckit.

Per Agerman

Kritiserade PPM-jätten Allra hade i början av året långt framskridna planer på en börsnotering. Dessa är numera skrinlagda efter vårens mediegranskning och den pågående tvisten med Pensionsmyndigheten som vill kasta ut bolaget från PPM-systemet.

En börsnotering var ett viktig led i den mer långsiktiga planen att förvandla Allra till en ny aktör på bankmarknaden. Ansökan om att bli kreditmarknadsbolag var redan inlämnad och en egen banklicens skulle därefter bli nästa steg.

Men en börsnotering var också viktig av ett helt annat skäl. Allra-sfären är nämligen i stort behov av likvida medel för att betala av skulden man drog på sig i samband med förvärvet av konkurrenten Prognosia i slutet av 2014.

Annons

Förvärvet gjorde att Allra ökade både kundstocken och kapital under förvaltning rejält. I de egna PPM-fonderna fanns som mest över 20 miljarder kronor efter affären.

Prognosias värdering låg på omkring 250 miljoner kronor vid köpet. Men merparten av köpesumman betalades inte kontant utan parkerades som en skuld utanför Allras balansräkning. Därmed påverkades inte Allra-grundarna Alexander Ernstbergers och David Persson Rothmans makt över bolaget.

En av hjärnorna bakom strukturen var Ewran Mersin, tidigare ledamot i Oak Capitals styrelse och sedermera chef för Allras kritiserade Dubai-bolag. Mersin agerade konsult när affären lades upp.

Annons

Istället för att synas som en skuld i Allra-koncernen hamnade fordran från de tidigare Prognosia-ägarna i det externa bolaget Allra Intressenter. Allra Intressenter fick som ett led i transaktionen en ägarandel på 35 procent i Allra (se grafik nedan).

Allra_struktur.png

Planen var att köpeskillingen skulle betalas av under en period av fem år. Enligt senast kända uppgifter uppgår skulden i dagsläget till omkring 170 miljoner kronor. Den senaste amorteringen till Prognosia-ägarnas holdingbolag gjordes våren 2016 men därefter ska ingen ytterligare betalning ha skett.

Annons

– Jag har full förståelse för att de är lite missnöjda med situationen, det är vi alla. Men det är part of the game. Vår möjlighet att amortera har helt plötsligt blivit väldigt mycket sämre, sa Alexander Ernstberger nyligen till Fokus.

En börsnotering var en möjlighet att få in pengar till att betala av skulden. Allra Intressenter hade exempelvis kunna sälja delar av sina aktier till allmänheten i samband med noteringen för att få in pengar. En bra affär för alla parter då Allra-aktien på förhand värderades till mångdubbelt mer än vid Prognosia-förvärvet.

Men i och med att börsplanerna gått om intet och Allra riskerar att få lämna PPM-systemet (frågan processas just nu i kammarrätten) sätts hela bygget i gungning.

I avtalet med Prognosia-ägarna finns en pant inskriven som gör att de har rätt att få Allra-aktier i motsvarande grad om skulden inte kan betalas. Frågan är hur sugna de är att ta en ägarandel i Allra i dagsläget? Det pågår en dialog mellan parterna men hittills har ingen lösning arbetats fram.

Enligt Alexander Ernstberger har inget nytt hänt den senaste tiden när det gäller skuldfrågan. Han har däremot bestämt sig för att kliva av som vd i Allra Intressenter men ska kvarstå som ledamot i styrelsen.

Mikael Wiklander, en av Prognosias grundare, har inte velat kommentera den uppkomna situationen.

– Jag har aldrig varit orolig för min egen pension, sa han tidigare i år till Expressen/GT.

Annons