Annons

Annons

intacta_5342.jpg

Intacta Kapital, Foto: Intacta Kapital samt domstolshandling
Intacta Kapital, Foto: Intacta Kapital samt domstolshandling

Skuldberget växer

Intacta Kapitals konkursbouppteckning vittnar om ett växande skuldberg.

Skulderna bakom konkursen i Intacta Kapital växer. När Intacta Kapital ansökte om företagsrekonstruktion i slutet av september uppgick skulderna till 13,9 miljoner kronor. Nu uppgår skulderna till drygt 52,4 miljoner kronor.

Konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson lämnade in en konkursbouppteckning i början av januari till Stockholms tingsrätt. Av denna framgår det att tillgångarna i boet uppgår till cirka 1,2 miljoner kronor medan summan av de oprioriterade skulderna uppgår till dryga 52,4 miljoner kronor.

Skatteverket har en fordran på drygt 8,3 miljoner kronor. Leverantörsskulderna uppgår till cirka 10,9 miljoner kronor, skulder till övriga borgenärer uppgår till drygt 28 miljoner kronor, Länsstyrelsen och lönefordringar uppgår sammanlagt till drygt 5,1 miljoner kronor.

Annons

Annons

Bristen i boet uppgår sammanlagt till drygt 51 miljoner kronor.

Av leverantörsskulderna är det Grönberg Advokatbyrå som är största borgenären med en fordran om cirka 2,5 miljoner kronor, därefter Kråmar Consulting med en fordran om drygt 1 miljon kronor. FA Solutions har en fordran om drygt 900.000 kronor och Deloitte har en fordran om drygt 560.000 kronor.

Övriga borgenärer är endast 12 stycken, varav en privatperson, som företräds av advokatbyrån Magnusson, har största fordran om drygt 8,3 miljoner kronor. Därefter har ett amerikanskt bolag, Global Gold Corporation, en fordran om cirka 6,2 miljoner kronor. Rabaeus Produktionsbolag har en fordran om drygt 3,4 miljoner kronor och ett mindre investmentbolag, Revbroken AB, har en fordran om 3 miljoner kronor.

23 Anställda har fått lönegaranti från Länstyrelsen om drygt 2,9 miljoner kronor. Fordringar som inte omfattades av lönegarantin uppgick till drygt 2,2 miljoner kronor.

Intacta Kapital förvärvades 2013 och ägs i dag av kvintetten Daniel Aspelin (69, 41 procent), Lars Nicholls (8,53 Procent), Lars Henning (8,53 procent), Jimmy Ededal (8,53 procent) och Karl Hultman (5 procent), vilka blev godkända av FI som majoritetsägare av bolaget 2014.

De flesta skulderna härrör från tiden innan kvintetten förvärvade bolaget då det gick under namnet Contenter Kapital. Vid Contender Kapital verksamhetstid utgavs bland annat tvivelaktiga garantier till kunder. Johan Rabaeus produktionsbolag garanterades bland annat att värdet på den tecknade kapitalförsäkringen skulle uppgå till minst 4 miljoner kronor den 30 juni 2014. Garantin innefattade även att Contender Kapital skulle vara skyldig att ersätta Rabaeus Produktion för mellanskillnaden upp till garanterat värde. Mellanskillnaden betalades aldrig ut, därav fordran.

Realtid.se har under måndagen försökt att nå Daniel Aspelin som är vd och största ägare i bolaget utan att lyckats. I september i fjol, vid tiden för rekonstruktionen svarade han dock följande:

- När vi förvärvade bolaget och gjorde en due diligence kom det upp några garantier och utfästelser. Vi fick information om ett klart lägre belopp och att det var ett greppbart antal kunder. Dessa kunder kunde man ha en dialog med och i samband med detta också göra en värdering av omfattningen av problemen. Det här har sprungit iväg och idag har vi krav på motsvarande 4-5 gånger det urspungliga identifierade kraven. Det är både pressande och illa, sade Daniel Aspelin.

Han såg då heller inte någon ände i stämningarna och konkurshoten som börjat strömma in mot bolaget då dessa kommit löpande alltsedan de förvärvade bolaget 2013.

Efter att konkursbouppteckningen lämnats in till Stockholms tingsrätt har även ett edgångssammanträde ägt rum där Daniel Aspelin varit närvarande tillsammans med konkursförvaltare  Lars- Henrik Andersson.

Enligt protokollet har förvaltaren ställt frågan om bolaget bedrev rådgivning i bolagen Amarant Mining, Stella Polaris och Contender High Yield.

”Daniel Aspelin uppger att bolaget, efter att det tog över nyss nämnda bolag, inte gav rådgivning inom dessa vid tillfället för konkursutbrottet. Bolagets anställda har inte varit aktiva i dessa bolag”.

Inför försäljningen av Contender Kapital som sedemera blev Intacta Kapital satt den dåvarande vd:n Fredrik Rodger i styrelsen liksom Carl Schirren, Fredrik Rönnberg och Thomas Carlander. De tre förstnämnda var tidigt även ägare av Contender Kapitals moderbolag Deifiera Umeå AB.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons