Finans Nyhet

Skräckrapporten

Publicerad
Uppdaterad

Misstankar om otillbörlig marknadspåverkan, trolöshet mot huvudman och en styrelse som tappat kontrollen. Granskningsmannen vid advokatfirman Gernandt & Danielsson riktar skarp kritik mot den tidigare styrelsen och ledningen i Reinhold Polska.

Helene Rothstein

Bolaget Reinhold Polska AB noterades på Warzsawabörsen
2007 med en namnkunnig styrelse med kändisar från det svenska näringslivet. Affärsidén var att investera i och utveckla olika fastighetsprojekt i Polen.

Bolagets tidigare företrädare får nu skarp kritik från advokat Marcus Johansson vid Gernandt & Danielsson. Han utsågs till särskild granskningsman på årsstämman den 29 juni 2011 och är nu klar med rapporten. Uppdraget var att granska vd:n och styrelsens förehavanden i fastighetsbolaget som grundades av Gösta Gustafsson, son till fastighetsveteranen Reinhold Gustafsson. Bolag i Reinhold-gruppen var också huvudägare i Reinhold Polska.

Med från start var också kungavännen Anders Lettström, som höll i ordförandeklubban, samt Hans Håkansson och Torgny Krook.

Annons

Att köpa råmark i Polen startades 2006. Följande år drog bolaget in pengar via Öhman. När finanskraschen kom visade det sig att tomterna varit för dyra och efter ett tag började pengarna att sina.

Bolaget, vars affärsidé var att köpa tomter och bygga fastigheter, har nu lämnats vind för våg. Sedan mars i år har bolaget varit helt herrelöst och saknar vd, styrelse och revisor.

Runt årsstämman i juni 2011 hade de flesta svenska styrelseledamöterna hoppat av, en efter en. Den förre vd:n, Gösta Gustafsson, lämnade bolaget i början av augusti samma år, precis som André Rosberg och Anders Lettström som lämnade styrelsen ett halvår innan.

Annons

I den omfattande rapport som advokat Marcus Johansson har sammanställt listar han ett flertal händelser där det kan finnas fog för att misstanka brott mot svenska lagar. Han betonar dock att materialet inte är allomfattande då han inte fått all information som han har begärt.

Advokaten menar att vd:n och huvudägaren Gösta Gustafsson på olika sätt har skott sig på bolaget, han ifrågasätter starkt hur detta kunde ske och riktar skarp kritik mot styrelseledamöterna för bristande kontroll av ledningen.

Marcus Johansson tar bland annat upp en transaktion från den 1 juli 2008 då Gösta Gustafsson ska ha lånat ut 3 miljoner kronor från bolaget till sin egen enskilad firma. Denna transaktion, menar advokaten, var med största sannolikhet olaglig enligt ett stycke i aktiebolagslagen som säger att ett bolag inte får låna ut pengar till aktieägare, styrelseledamöter, vd:ar eller någon av dem närstående. Den som ändå gör det kan dömas till allt ifrån böter till ett års fängelse.

Annons

Men det är bara en del av den tunga kritik mot företrädare för bolaget som granskningsmannen tar upp.

Advokaten pekar även på att ett annat av vd Gösta Gustafssons privata bolag, Reinhold sp. z. o. o. verkar ha fått pengar från en underleverantör i samband med ett av de polska projekten. Omständigheter tyder på att ingen motsvarande tjänst utfördes som ledde till att pengar från underleverantören fördes vidare till hans privata bolag. I rapporten beskrivs pengaöverföringen som en ”kickback” som skulle kunna utgöra ett trolöshetsbrott.

Marcus Johansson fortsätter med att företrädare för bolaget kan ha gjort sig skyldiga till otillbörlig marknadspåverkan då man i den andra kvartalsrapporten för 2010 inte belyste bolagets allvarliga likviditetsproblem – något som den dåvarande vd:n Gösta Gustafsson samt styrelseordförande André Rosberg måste ha vetat om, eller åtminstone borde ha vetat om vid tidpunkten.

Hela styrelsen med ledamöter såsom Waldemar Tevnell, Anders Lettström, Stanislaw Dudzik och Torgny Krook får kritik för agerandet king rapporten. Så fort styrelsen förstått att marknaden fått felaktig information borde de ha försökt att berätta hur det egentligen låg till.

Att det saknades pengar i bolaget fick stora konsekvenser för projekt som bolaget satte igång och som senare havererade.

Över huvud taget verkar vd:n ha styrt bolaget precis som han ville med styrelsens goda minne. I rapporten poängteras att Gösta Gustafsson många gånger på egen hand ordnade fram pengar till den allt mer finansiellt pressade verksamheten. Detta kan ha varit en av förklaringarna till hans närmast oinskränkta makt i relation till styrelsen.

Johansson riktar skarp kritik mot ledamöterna som inte utövade den kontroll som en styrelse är ålagd att göra. Han menar att styrelseledamöterna valde att se mellan fingrarna när vd:n tog egna beslut och den bristande kontrollen fick stora konsekvenser för bolaget när pengaströmmarna till sist upphörde.

Granskningsmannen riktar också kritik mot styrelse och ledning för ett dåligt kredit- och valutaupplägg som gjorde att bolaget gjorde omkring 10 miljoner kronor i ränteförluster under den period som granskats.

En komplett styrelse fanns senast i september 2012.

För ett år sedan försvann den sista svenska ledamoten och därefter bestod styrelsen av Padrick Berhard Coll (ordförande) samt Tevnell Waldemar, båda från Warszawa. Här satt även Stanislav Dudzik från Krakow, Michael Scully och Marek Bogdan Tarchalski från Gdansk. Men de har också lämnat styrelsen, en efter en. Sist kvar var Marek Bogdan Tarchalski som lämnade skutan så sent som april i år.

Hur bolagets verksamhet såg ut 2012 återstår att se, på Bolagsverket väntar man på att en årsredovisning ska inkomma. Enligt årsredovisningen från 2011 uppvisade koncernen ett rörelseresultat på -4 miljoner euro, moderbolaget backade drygt 21 miljoner euro.

I sin granskning har Marcus Johansson intervjuat flera styrelseledamöter och andra företrädare för bolaget. Däribland Jens Engwall – numera vd för fastighetsbolaget Hemfosa. Han var styrelseledamot för Reinhold Polska AB från den 29 september 2006 till och med den 8 juni 2010 och hade alltså lämnat styrelsen när den felaktiga kvartalsrapporten lämnades.Även Anders Lettström, som satt i styrelsen från den 14 september 2006 till den 7 mars 2011, har intervjuats.

Men vad huvudpersonen tycker och tänker är ännu höljt i dunkel. Advokaten har nämligen inte lyckats få någon information från den förre vd:n, Gösta Gustafsson, inte ens via juristen som han ibland anlitade under perioden, Peter Löhr. Marcus Johansson kritserar styrelsen för att den valde att låta Peter Löhr granska uppgifterna om kickbacks, trots att han satt på dubbla stolar. Under granskningens gång har dock advokat Einar Wanhainen, vid Grönberg Advokatbyrå, varit Gösta Gustafssons ombud.

Realtid.se söker företrädare för Reinhold Polskas tidigare styrelse för en kommentar.

När ett bolag saknar företrädare brukar en tvångslikvidation komma till stånd ganska fort. På torsdag, den 23 maj, kommer Bolagsverket att skicka ut en så kallad likvidationsföreläggning som Reinhold Polska AB får två månader på sig att svara på. Om det inte blir ordning på bolaget är en tvångslikvidation att vänta till höst.

Artikeln uppdateras: Gösta Gustafsson sågar rapporten vid fotknölarna. Läs hans kommentarer här.

Läs rapporten i sin helhet här.

Bland de som kritiseras finns

Gösta Gustafsson –

Anders Lettström –

Torgny Krook – bär sedan den 1 maj titeln Global Head of Financial and Institutional Clients at Danske Bank, tidigare Global Head of Institutions på Nordea.

Jens Engwall – numera vd på fastighetsbolaget Hemfosa som är på väg mot börsen.

Peter Löhr – som granskaren har sökt för att få kommentarer kring förre vd:n Gösta Gustavsson

André Rosberg –

Annons