Finans Nyhet

Skivbranschen sågar Bodström

Publicerad

Justitieminister Thomas Bodström kräver att skivbranschen slutar att använda kopieringsskydd som hindrar kopiering för eget bruk. Annars väntar lagstiftning.

Men branschföreträdare dömer ut förslaget som passé.

I ett debattinlägg som publicerats på Sveriges televisions hemsida skriver Bodström och riksdagsledamöterna Hillevi Larsson, socialdemokraterna, och Tasso Stafilidis, vänsterpartiet, att det självklart ska vara möjligt att göra en kopia av sin nyinköpta skiva till en mp3-spelare eller till bilens cd-spelare.

”Vi kommer att följa utvecklingen av kopieringsspärrar och andra tekniska åtgärder noga och tvekar inte att återkomma med lagstiftningsåtgärder om det skulle visa sig att möjligheten att kopiera för privat bruk skulle hindras”, skriver de.

Annons

På justitiedepartementet ville man på torsdagen tona ned utspelet och Thomas Bodström använde en mer försonlig ton:

– Det är viktigt att vi följer utvecklingen hela tiden och det här är en av de sakerna som finns med, sade Bodström till TT, men underströk samtidigt att det i dagsläget inte finns några konkreta planer på åtgärder.

Carl Ekdahl, affärsutvecklare på skivbolagsjätten Sony BMG:s svenska bolag, tycker att utspelet är något av ett slag i luften.

Annons

– Det faller lite grann med tanke på att teknikutvecklingen nu kommer att tillåta precis det som de säger att skydden i dag blockerar, säger han till TT.

Ekdahl påpekar att flertalet svenska skivbolag sedan en tid inte använder kopieringsskydden. Orsaken är att skydden fungerar för dåligt. Vissa skivor går inte att spela upp i en dator. En del av de första skyddade skivorna gick över huvud taget inte att spela upp.

De första försöken med kopieringsskydd gjorde Sony BMG 2002, med Kents skiva Vapen & Ammunition.

Annons

– Då fick vi ganska snabbt inse att tekniken hade en del brister, säger Ekdahl och syftar på reaktioner från skivköparna.

Nu är nästa generations kopieringsskydd på väg.

– De har en mycket bättre flexibilitet. Du kan göra ett antal kopior för personligt bruk och du kan föra över musiken till bärbara spelare, säger Carl Ekdahl som därmed anser att lagstiftningshotet är passé.

Han får medhåll av Lars Gustafsson, vd på branschorganisationen Ifpi som arbetar mot piratkopiering.

– Det är klart att folk ska ha möjlighet att kopiera för privat bruk. Det är inte det som är avsikten med kopieringsskydden, säger Gustafsson.

– Hela syftet med skivbranschen är att man ska kunna lyssna på och spela sina skivor.

På onsdag i nästa vecka röstar riksdagen om regeringens förslag till skärpt upphovsrätt, som förbjuder nedladdning av upphovsrättsskyddat material, bland annat musik och filmer, från internet.

TT

Annons