Finans Nyhet

SKB:s medlemmar snuvas på drömbostäder

Publicerad

De attraktiva lägenheterna i Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB, håller på att dräneras bort. Lägenheterna, avsedda för medlemmarna, försvinner en efter en genom externa byten på den öppna bostadsmarknaden.

I praktiken bebos många av SKB:s innerstadslägenheter av personer som helt lagligt gått förbi köordningen. De har från ena dagen till den andra fått tillgång till en SKB-lägenhet där insatsen är låg och hyran är förmånlig. I teorin ska detta vara omöjligt. Endast medlemmar med lång kötid ska få tillgång till dessa lägenheter som är ett mellanting mellan en vanlig hyresrätt och bostadsrätt.

– Vad jag känner till har inte några större lägenheter på de attraktiva lägenheterna i innerstan gått till medlemmarna de senaste femton åren, säger en medlem med insikt i organisationen, till Realtid.se.

Personen, som inte vill gå ut med sitt namn, har stått i SKB:s kö i 30 år, men har som mest fått ett erbjudande om en etta i innerstan.

Annons

– Det här är inte längre en organisation för medlemmarnas skull utan drivs som vilket annat byggföretag som helst. SKB har överlevt sig självt och styrs av organisationens egenintressen. Inom SKB har det tagits upp att SKB borde säljas ut. SKB förlorade sin rätt att existera när föreningen förlorade rätten att hindra externbyten.

I dag äger och förvaltar SKB cirka 7.000 lägenheter i Storstockholm, varav hälften finns i innerstan. Antalet medlemmar är drygt 81.000, så efterfrågan är mer är närmare tolv gånger större än tillgången.

Föreningens bostadsbestånd i innerstan när det gäller tvårummare och större är sammanlagt 2.205 lägenheter. Enligt Realtid.ses granskning görs i genomsnitt 20 externa byten varje år av dessa lägenhetsstorlekar. En förklaring är att en SKB-boende vill ha en större lägenhet. Istället för att vänta på en lägenhet inom SKB, vilket kan ta åtskilliga år, byts lägenheten på öppna marknaden bland stadens samtliga hyreslägenheter.

Annons

En annan förklaring är att byta till en hyreslägenhet som är på gång att ombildas till en bostadsrätt, vilket har ökat lavinartat under de senaste åren.

SKB:s adresser finns bland annat i Vasastaden, Kungsholmen, Ladugårdsgärdet och Norra Djurgården.

Ett exempel är ett hus från 1919 på åtråvärda Västeråsgatan i Vasastaden. De senaste fyra åren har sex större lägenheter bytts bort utanför turordningen, bland annat en fyrarummare på tredje våningen. Insatsen är runt 22.000 kronor med en månadshyra på 6.200 kronor.

Annons

Enligt Svensk Fastighetsförmedling har lägenheten ett marknadsvärde som närmar sig fem miljoner kronor.

– Det är ett väldigt fint område, säger fastighetsmäklaren Petter Lindmark.

Att de boende har rätt att byta sina lägenheter externt är påtvingat av hyreslagen. SKB-lägenheterna har varit begärliga byten ända sedan 1980-talet då hyresmarknaden började överhettas i Stockholm. Billiga hyror på de äldre lägenheterna har spelat en stor roll.

Henrik Bromfält är vd på SKB.

Hur reagerar era medlemmar på att era lägenheter försvinner?

– Vi har försökt att förhindra och sätta stopp för det. Men vi kan inte heller bryta mot hyreslagen. Vi får leva med det.

En av era medlemmar anser att SKB inte längre har något berättigande, att det nu är som vilket byggbolag som helst?

– Det håller jag inte med om. Trots allt är det totalt en liten andel lägenheter som byts externt, ungefär 0,5 procent. Medlemmarna är väldigt rädda om sin kötid.

Då menar du samtliga lägenheter. Jag tänker mer på att 20 av de mer attraktiva lägenheterna i innerstan försvinner varje år. Vad säger du om det?

– Hmm… Det är naturligtvis inte bra, men vi kan inte göra någonting åt det.

Insatsen i en äldre SKB-lägenhet ligger på 265 kronor per kvadratmeter, runt 15.000 – 25.000 kronor för en lägenhet. Från och med år 2000 gäller ett maxtak motsvarande tio procent på produktionskostnaden, vilket i praktiken kan kosta den nya medlemmen hundratusentals kronor i insats. Även hyrorna på de nyproducerade lägenheterna ligger betydligt högre än de äldre lägenheterna.

Försök till skenbyten och otillåtna boenden bland de äldre lägenheterna är därför vanligt. Förra året tillsatte SKB en heltidstjänst för att bevaka det hela.

– Det här är en konsekvens av att lägenhetsmarknaden är så het i Stockholm. Vi granskar noga skälen till byte. Vi får också tips från grannar om personer som bor otillåtet. Förra året fick vi tillbaka 54 boenden, säger Kenneth Jansson, marknadschef på SKB.

Har du exempel?

– Det kan vara en person som har flyttat till en villa på en annan ort och låter en kusin eller vän bo i lägenheten.

Sedan några år är det enligt SKB:s stadgar förbjudet att göra externbyten med bostadsrätter och villor. Det möjliggjordes då hyreslagen gäller enbart hyreslägenheter. Lägenheterna kan överlåtas inom familjen förutsatt att personen har bott i lägenheten i minst tre år.

Lars Malmgren i Karlskrona driver ett konsultbolag med inriktning på att utveckla kooperativa hyresrätter i Sverige.

– Min uppfattning är att SKB har ett väl genomarbetat kösystem. Relaterat till bostadsrätter är det spekulationsfritt och bygger inte på marknadspriser. De fyller en viktig funktion då de boende är delaktiga i att sätta sina hyror, säger han.

– Problemet är att bristsituationen i Stockholm är extrem. Andra föreningar i Sverige har inte samma problem.

Annons