Annons

Annons

Andersson_Skatteverket_presskonf.jpg

Finansminister Magdalena Andersson (S) på presskonferensen där hon berättar att generaldirektören Ingemar Hansson tvingas lämna Skatteverket.

Skatteverkets generaldirektör får sparken

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson har hamnat i blåsväder efter att ha bistått en privatperson med rådgivning. På grund av detta får han lämna uppdraget som högsta chef på Skatteverket i förtid. Det berättar finansminister Magdalena Andersson på en presskonferens på torsdagen.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson har hamnat i blåsväder efter att det avslöjats att han uppträtt som ombud för en vän som inte ville betala en skuld till ett arkitektkontor.

Hansson kallades till ett möte med finansministern i dag, torsdag, med anledning av det inträffade. Efter mötet framträdde finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens och meddelande att Ingemar Hansson får lämna Skatteverket, men att han sitter kvar på posten till dess att en efterträdare rekryterats.

– Min bedömning är att Skatteverkets förtroende behöver stärkas och att det bäst görs med ett nytt team, sa finansministern.

Annons

Annons

– Han kommer flytta från Skatteverket till finansdepartementet. Jag ser en möjlighet att rekrytera ett helt nytt team med en generaldirektör och en överdirektör till Skatteverket. Det är vad som behövs för att återupprätta förtroendet för en av våra viktigaste myndigheter, sa Magdalena Andersson.

Finansministern hade redan tidigare, för några veckor sedan, bestämt sig för att ett nytt team ska leda Skatteverket, berättar hon vidare. Men Uppdrag Gransknings avslöjanden i går kväll, onsdag, påskyndade processen och bidrog till Hansson fick lämna sitt uppdrag tidigare än planerat. Han hade annars 1,5 år kvar på sitt förordnande som generaldirektör.

Arbetet med att rekrytera en ny generaldirektör har redan startat.

Ingemar Hansson har varit i blåsväder förr. Det var när SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att han och Skatteverkets dåvarande överdirektör Helena Dyrssen försökte varna en tidigare arbetskamrat, före detta kabinettssekreteraren Frank Belfrage, om att han granskades av journalister för misstänkt skatteflykt.

Nu kommer en helt ny ledning för Skatteverket rekryteras, alltså både en generaldirektör och en överdirektör. Den senare är gd:s närmaste medarbetare och nästa högsta chef på myndigheten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons